Luźne dysputy

Moda Słowiańska

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Moda Słowiańska

Postprzez Lelek Kozodój » 31 sty 2012, o 12:25

http://www.weinspire.us/2012/01/inspire ... stume.html

Widujecie na Polskich ulicach osoby starające się wyglądać tradycyjnie?Jakieś ozdoby,mniejsze lub większe akcenty Słowiańskie w ubiorze?Póki co Słowiańska moda jest modna na zachodzie,Polacy jak zwykle chcą być tredi dopiero wtedy gdy podpatrzą coś za granicą.Nawet gdy podpatrzą własne to i tak schemat jest ten sam:nasze to wiocha,nasze spodobało się zachodowi,co zagraniczne to lepsze,teraz można być tredni bo zachód jest.

Zastanawiam się czy Pratchett nie mógłby w którejś z kolejnych książek z serii o Wiedźmach,wpleść jakieś motywy ze Słowiańskimi Szeptuchami,Drzewitami Wiedunami itp

Tutaj można popatrzeć jak powinny wyglądać Polskie ulice.

http://www.travelwestukraine.net/2009/0 ... shion.html
http://www.travelwestukraine.net/2009/0 ... shion.html
http://www.ludowomi.pl/sklep/galeria/ka ... ez-fredzli

http://www.youtube.com/watch?v=v_srKjiYcjg
Lelek Kozodój
Student Magii

Reputacja: 8

Reklama

Re: Moda Słowiańska

Postprzez Dżon » 31 sty 2012, o 12:45

Dlaczego ktokolwiek ma mi mówić jak mam się ubierać? Jeśli chodzi o to "jak powinny wyglądać", to samo słowo "powinny" jest pomyłką.
Jak chcesz to się ubieraj, po słowiańsku, ale to troszkę niefunkcjonalne, mam wrażenie i raczej na rekonstrukcje się nadaje :)

A co do tych linkoweanych ubrań to moim zdaniem 1. wygląda jak połączenie matrioszki z kurtyzaną. W numerze 2. laska mogłaby iść co najwyżej do Canossy, bo w innym wypadku nie wyobrażam sobie po co zakładać pokutny wór, a chusty są praktykowane, tylko że zazwyczaj do jakichś indyjskich pierdół, jak kto lubi, ale to artystki raczej.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez Lelek Kozodój » 31 sty 2012, o 12:57

Dlaczego ktokolwiek ma mi mówić jak mam się ubierać?

Zastanów się dlaczego zachód ma nam mówić jak mamy wyglądać,czego mamy słuchać,co mamy jeść,co mamy oglądać w tv.Ktoś musi nam przypomnieć kim jesteśmy bo w Polsce jest modne wszystko,tylko nie to co nasze.
Lelek Kozodój
Student Magii

Postprzez Dżon » 31 sty 2012, o 13:17

Nikt nie mówi. Ludzie ubierają się tak jak chcą. I w to co im się podoba. I tylko to jest ważne. :) Nie znam wielu osób, które ubierają się modnie, a już na pewno nikogo, kto ubiera się w to, co prezentują modele.

A co do jedzenia to już w ogóle nie rozumiem, o czym mówisz. Ludzie jedzą to co im smakuje, a jak nie, to widać mają powody. Dieta albo głupota. Ale to jest ich sprawa.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez reeven » 31 sty 2012, o 14:00

Dżon spokojnie.Nikt Ciebie nie zmusza do noszenia tego co inni.Ale trzeba przyznać jest trochę osób które podążają za modą.I powiem tak nawet najdrobniejsze,rzeczy które przez ostatnie lata były modne mają korzenie czy to w czasach słowiańskich czy to w średniowieczu.I nie trzeba się wcale się wzorować czy całemu tak ubierać.Pewnie każdy ma coś takiego w szafie.Kiedyś znajomi z bractwa podkreślali jakie to mogą być rzeczy np.zwykłe baleriny krojem i prostotą opierają się na średniowiecznych butach.Cały czas korzystamy z takich rzeczy,choć sobie z tego nie zdajemy sprawy.Ale racja nie można mówić "jak powinny wyglądać polskie ulice"bo ludzie ubierają się jak chcą.
"-Jako specjalistka od przerywania funkcji życiowych-odparła Łowczyni-nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem.Żadne z was nie jest martwe.Natomiast oboje jesteście bardzo pijani"

Wrocławskie Towarzystwo Badań i Ochrony Dzięciołów Wodnych
reeven żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 407

Postprzez Rosette » 31 sty 2012, o 14:02

Uważam, że kazdy ma prawo wyboru, co chce sobie zarzucić na grzbiet, a co nie. Zacytuję pewną filmową kwestię:
"Nie mój cyrk, nie moje małpki"

Ale jak jeszcze rozumiem kwestię ubioru, bo osobiście bardzo nie lubię u siebie momentów, gdy trzeba kupić nowe ubrania a w sklepach wszystkich jak leci ciuchy takie same spod jednego kopyta, tak już w ogóle nie pojmuję kwestii jedzenia.
Jak to, mówią nam co jeść? Każdy je co chce! Co lubi, co mu smakuje, i co ma tu do rzeczy jedzenie polskich dań a np. greckich? Przecież to cudowne, móc próbować różnych pysznych rzeczy, a nie ciągle kiełbasa i bigos. Choć może to kwestia tego, że uwielbiam jedzenie :p
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Arvika » 31 sty 2012, o 14:46

Lelek Kozodój napisał(a):Zastanawiam się czy Pratchett nie mógłby w którejś z kolejnych książek z serii o Wiedźmach,wpleść jakieś motywy ze Słowiańskimi Szeptuchami,Drzewitami Wiedunami itp

To świetny pomysł! Tylko chyba musiałbyś napisać list, na pewno jest jakaś skrzynka dla fanów. Mail dedykowany albo coś takiego. Mógłbyś opisać parę pomysłów czy motywów opartych na tradycjach słowiańskich i przesłać - możliwe że to nic nie da, ale jeśli jest szansa, to na pewno warto poświęcić chwilę i spróbować!
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez Rosette » 31 sty 2012, o 14:50

Z tego, co czytałam gdzieś, to Pratchett nie lubi, jak fani zasypują go pomysłami na książki :) Ale jasne, spróbować zawsze można.
Obrazek
Rosette żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 286

Postprzez Kinga » 31 sty 2012, o 16:12

Lelek Kozodój napisał(a):Tutaj można popatrzeć jak powinny wyglądać Polskie ulice.

Nikt, ale to powtarzam nikt nie będzie mi mówił jak mam wyglądać (mam uczulenie na to słowo na m...), a co do jedzenia to ewentualnie lekarz (pod warunkiem, że dotrę kiedykolwiek do jakiegoś) może mi powiedzieć, że mam czegoś nie jeść. Ubieram się tak jak mi pasuje (a jeansy pasują do wszystkiego i są wygodne), a jak komuś się nie podoba to może na mnie nie patrzeć, a w te choinki, które pokazałeś w linkach w życiu bym się nie wbiła... Jem to co mi smakuje, najczęściej niezdrowo, ale wisi mi to, lubię kuchnię włoską i grecką, lubię sporo kuchni polskiej, chociaż na widok niektórych typowych polskich dań mam ochotę się ewakuować do ubikacji...

A jeżeli chodzi o Mistrza, to nie sądzę żeby bawił się w jakieś aluzje do pogaństwa słowiańskiego, za mało osób na wyspach zrozumiałoby aluzję, a tu nie o to chodzi...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Lelek Kozodój » 1 lut 2012, o 13:50

Nikt, ale to powtarzam nikt nie będzie mi mówił jak mam wyglądać
Tiaaaa,pamiętaj o tym zajadając się chłamburgerem albo innym syf dogiem,kebabem,kupując nową torebeczkę,dżinsiki lub szminkę znanej chłamerykańskiej firmy.To bardzo ważne być wolnym i mieć wolny wybór między tym co zachodnie lub made in china.

Jak to, mówią nam co jeść? Każdy je co chce!
No :D wszystko genetycznie zmodyfikowane,importowane,produkty regionalne tylko po znajomości gdy akurat mieszkasz obok domu rolnika,który mimo tego że państwo stara się go wykończyć swoją polityką,jakoś sobie radzi.Hipermarkety zamiast prywatnych małych sklepów jak kiedyś,ah jakie to amełrykansye i cool i freezy i jezzy i roxy,lol,i łapka w górę kto jest za.

Każdy je to co mu podstawia pod dziób koncern.Polska wieś została zarżnięta celowo,żeby ludzi uzależnić od koncernów.Kiedyś wystarczyło mieć krowę kury kaczki i pszczoły i można było wyżyć,ludziom zachciało się wygody,w sklepach takie ładnie popakowane wszystko w plastik.Można wziąć zapłacić i nie trzeba się męczyć,to nic że nie wiem co jem,nawet jak wiem to co z tego że w jedzeniu więcej E niż jedzenia?Wygoda.

Efekty wygodnictwa:coraz więcej alergików,coraz gorsze jedzenie.Zwierzęta hodowlane to żywe trupy nafaszerowane antybiotykami.Postęp w amełrykanskym stajlu.
W usa ludzie piją wodę z kranów w której rozpuszcza się antybiotyki zanim woda trafi do domów,są wolni :D mają wybór,pić antybiotyki lub nie pić wcale.

Nie akceptuję usilnie promowanego multikulturalizmu,jedynej słusznej religii/partii/mody światowej i łesternizacji Europy zakładających zniszczenie w narodach prawa do samostanowienia o sobie,poczucia własnej tożsamości i odrębności, przywiązania do własnej rdzennej kultury i tradycji,na rzecz kultury nowych kolonizatorów będących pod protekcją władz.

Co chcieli zrobić Brytyjczycy w Indiach?Kolejne multi kulti,zachwaścili tę kulturę,aczkolwiek nie do końca,hindusi byli wystarczająco mądrzy i nie kupowali NICZEGO co brytyjskie.
http://portalwiedzy.onet.pl/59773,,,,ga ... haslo.html
Tak wygląda i postępuje wolny człowiek.Czemu w Polsce takich ludzi nie ma?Bo nie wolno,w Polsce ludzie tacy jak Gandhi to "naziole".

Dzięki temu jadąc dziś do Indii można podziwiać indyjskość,a co można podziwiać w Polsce?
W Polsce gdy pojawia się moda z zachodu,wszyscy lecą jak wariaci i dlatego dziś,Polskość można obejrzeć jedynie w Zakopanem,wśród górali którzy mentalnie niestety nie mają nic wspólnego z rdzenną tradycją swojego kraju,wybrali zachodnie tradycje i duchowość.O własnej tradycji wypowiadają się z pogardą(bo tak ich"polska"szkoła wyszkoliła).

W mieście jak w mieście,wszędzie tak samo,szara masa i te same reklamy tych samych zachodnich firm na każdym kroku,nic nowego,nic swojego,wiecznie kuźwa kompleksy i uganianie się za modami narzucanymi przez kogoś.Totalna dekulturacja.

Cały czas korzystamy z takich rzeczy,choć sobie z tego nie zdajemy sprawy.
Bo czego nie powiedzą w tv tego nie ma.Większość genialnych wynalazków to dzieło Polaków ale żeby zaistnieć musieli wyjechać za granicę i sprzedać swoje dzieło.Dopiero gdy Polski wynalazek wrócił do nas z zachodu,wtedy stał się cool.

Polacy cierpią na poważny kryzys tożsamości a obce mocarstwa wykorzystują to perfidnie,wciskają nam swoje by wypełnić lukę.
Lelek Kozodój
Student Magii

Postprzez Kinga » 1 lut 2012, o 14:24

Lelek do panienki lekkich obyczajów nędzy, możesz wreszcie zacząć podpisywać kogo cytujesz? Zastanawiam się ile razy będę Cię musiała jeszcze razy poprosić o to...

Lelek Kozodój napisał(a):Co chcieli zrobić Brytyjczycy w Indiach?Kolejne multi kulti,zachwaścili tę kulturę,aczkolwiek nie do końca,hindusi byli wystarczająco mądrzy i nie kupowali NICZEGO co brytyjskie.
(...)
Tak wygląda i postępuje wolny człowiek.Czemu w Polsce takich ludzi nie ma?Bo nie wolno,w Polsce ludzie tacy jak Gandhi to "naziole".

Buhahahahahahahaha, wolny człowiek może wybierać pomiędzy tym co "tradycyjne" a tym co "nietradycyjne", możliwość wyboru tylko tylko "tradycyjnych rzeczy, to nie wybór.

Lelek Kozodój napisał(a):Tiaaaa,pamiętaj o tym zajadając się chłamburgerem albo innym syf dogiem,kebabem,kupując nową torebeczkę,dżinsiki lub szminkę znanej chłamerykańskiej firmy.To bardzo ważne być wolnym i mieć wolny wybór między tym co zachodnie lub made in china.

Nie jadam "chłamburgerów" i "syf dogów", kebaby jem bo mi smakują. Nie kupuje amerykańskich ciuchów bo są drogie i badziewne w większości przypadków, a jedzenie jak siedzę w domu kupuję w dużej mierze na targu. Ale Ty wiesz lepiej co robię, jem i jak się ubieram, prawda? Znasz mnie na wylot po przeczytaniu moich 3 postów i dzięki temu możesz twierdzić jaka to jestem zła, niedobra i antytradycyjna.

Lelek Kozodój napisał(a):Każdy je to co mu podstawia pod dziób koncern.Polska wieś została zarżnięta celowo,żeby ludzi uzależnić od koncernów.Kiedyś wystarczyło mieć krowę kury kaczki i pszczoły i można było wyżyć,ludziom zachciało się wygody,w sklepach takie ładnie popakowane wszystko w plastik.Można wziąć zapłacić i nie trzeba się męczyć,to nic że nie wiem co jem,nawet jak wiem to co z tego że w jedzeniu więcej E niż jedzenia?Wygoda.

Jak rozumiem, TY jesz tylko to co sam wyhodowałeś, ubierasz się w szyte przez samego siebie ciuchy i mieszkasz w domu bez prądu i bieżącej wody, bo to takie tradycyjne i niewygodne. Do szkoły jeździsz na koniu, bo samochody i autobusy to wymysł zachodniej, kapitalistycznej, obmierzłej gospodarki, tak? Bo jak nie to jesteś największym hipokrytą jakiego świat widział.

Już widzę jak zaczynasz jęczeć o personalne wycieczki w Twoją stronę Lelek, ale sam się o to prosisz, pisząc takie bzdury.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Lelek Kozodój » 1 lut 2012, o 16:10

Jestem wzruszony :)
Lelek Kozodój
Student Magii

Postprzez Mogget » 1 lut 2012, o 17:04

Zastanawiam się Lelku jak wygląda Twoja szafa z ubraniami i lodówka :roll:
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez Corvus26 » 1 lut 2012, o 18:18

Więc według Ciebie Lelku będę postępował tak jak nakazują mi "prawdziwi patrioci" to będę bardziej wolny niż w przypadku gdy będę wybierał to co lubię? Myślisz że ludzie wybierają hamburgery zamiast bigosu bo zagraniczne koncerny wpychają im je do gardeł? I skąd do cholery wzięła się ta paranoiczna obawa przed GMO? Czy to że wyhoduje się zmutowanego pomidora, któremu mróz nie straszny, a robale omijają go z daleka jest gorsze od sypania sztucznych nawozów i pryskania go pestycydami? Owszem teraz żywność "ekologiczna" jest bardzo popularna i ludzie chętniej by sięgnęli po pomidorka podsypanego naturalnym nawozem, tylko że taka produkcja jest zdecydowanie mniej wydajna przez co taki pomidorek jest znacznie droższy. Jeśli wrócimy do tradycyjnych metod uprawy to po prostu braknie żywności. Co do ciuchów i mody to tutaj również nikt nikomu jeansów na cztery litery nie wciągał siłą. Był WOLNY WYBÓR i ludzie WYBRALI jeansy ponieważ były wygodniejsze i trwalsze. Może w Indiach mieli lepsze ciuchy, a może męczą się do tej pory w niepraktycznych tradycyjnych bo przedkładają tradycję nad wygodę, widać u nas było inaczej.
Nie wiem jak inni ale ja czuje się wolny chodząc w jeansach i wcinając zachodniego batonika z 10 różnymi "witaminami" E i z genetycznie modyfikowanymi orzeszkami w środku. Wszyscy mówią że to nie zdrowe ale kiedy ludzie jedli tylko zdrową naturalną żywność to jakoś żyli 20 lat krócej.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Arvika » 1 lut 2012, o 18:48

Corvus26 napisał(a):taka produkcja jest zdecydowanie mniej wydajna przez co taki pomidorek jest znacznie droższy

Oraz w cholerę bardziej niebezpieczna. Podsypywanie pomidorków odchodami, nie stosowanie fungicydów na zbożach, przecież to bardziej niezdrowe niż dowolne dopuszczone po badaniach środki. Sporysz nie był projektowany tak, żeby jak najmniej szkodzić ludziom.

Również: nie straszne nam E, bo to tylko metoda opisu. Na przykład E140 to bodajże chlorofil. To teraz biegnijmy i szukajmy organicznego brokuła bez E140.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

Magowie z Niewidocznego Uniwersytetu nie bez powodu uważają, że nasz świat jest parodią Dysku

Nauka Świata Dysku I, dodał(a) Motopompa