Luźne dysputy

Moda Słowiańska

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Moda Słowiańska

Postprzez Lelek Kozodój » 2 lut 2012, o 12:31

Więc według Ciebie Lelku będę postępował tak jak nakazują mi "prawdziwi patrioci" to będę bardziej wolny niż w przypadku gdy będę wybierał to co lubię?
Wg mnie,jeśli ktoś wybiera zachodnie produkty,to robi tak poniewaz nie zna niczego lepszego,i nie pozna niczego lepszego tak długo jak długo zamiast lokalnego przemysłu będzie wspierał zachodni.Wspieranie obcych = zarzynanie własnych.Uzależnienie się od monopolisty nie ma nic wspólnego z wolnością,kupujesz bo musisz.Wolę sobie kupić materiał i zapłacić krawcowej za uszycie tak jak ja chcę żeby było uszyte,zamiast płacić 10 razy więcej niż produkt jest warty,tylko dlatego że ma logo znanej firmy z usa(a i tak made in china).

Co do Słowiańskich akcentów i ozdób to nie ma problemu,wystarczy odrobina wyobraźni i chęci.Ludzie czytający książki fantazy nie powinni mieć problemów z wyobraźnią ;)

Jeśli wrócimy do tradycyjnych metod uprawy to po prostu braknie żywności
Oczywiście,a dlaczego?Ponieważ ziemia jest zasyfiona pestycydami Monsanto itp postępowców.Zrobili to celowo,aby ludzie nie mieli wyboru i musieli kupować ich produkty.Ludzie stali się zbyt wygodni,zaczęli truć szkodniki,niszcząc bazę pokarmową dla pożytecznych zwierząt.

Polecam ten film
http://www.youtube.com/watch?v=2GAFVYVieYA

Oraz w cholerę bardziej niebezpieczna. Podsypywanie pomidorków odchodami, nie stosowanie fungicydów na zbożach, przecież to bardziej niezdrowe niż dowolne dopuszczone po badaniach środki.
Ło jej :D to ciekawe że moi dziadkowie i babcie przez całe życie jedli to co im w ogródku urosło,lekarza nie potrzebowali,dentysta to dla nich abstrakcja do dziś dnia,dopiero potem gdy zaczęli jadać sklepowe trutki pojawiły się problemy z układem trawienia,alergie itp.
Lelek Kozodój
Student Magii

Reputacja: 8

Reklama

Postprzez Kinga » 2 lut 2012, o 13:47

Lelek Kozodój napisał(a):Wolę sobie kupić materiał i zapłacić krawcowej za uszycie tak jak ja chcę żeby było uszyte,zamiast płacić 10 razy więcej niż produkt jest warty,tylko dlatego że ma logo znanej firmy z usa(a i tak made in china).

Chętnie zobaczę jakieś Twoje zdjęcie w jakimś worku pokutnym, albo dowolnym stroju słowiańskim, ale gdzieś wśród ludzi ubranych normalnie, na ulicy, bo w domu to ja też chodzę w rozciągniętej koszulce i spodniach od dresu...

Lelek Kozodój napisał(a):Oczywiście,a dlaczego?Ponieważ ziemia jest zasyfiona pestycydami Monsanto itp postępowców.Zrobili to celowo,aby ludzie nie mieli wyboru i musieli kupować ich produkty.Ludzie stali się zbyt wygodni,zaczęli truć szkodniki,niszcząc bazę pokarmową dla pożytecznych zwierząt.

Nie misiaczku, dlatego, że nie ma już na tyle miejsca żeby uprawiać trójpolówkę, za dużo ludzi, za mało ziemi uprawnej.

A tak w związku z wygodą. Uprawiałeś kiedykolwiek swoje pole? Choćby takie malutkie? Wiesz ile to roboty, że narzekasz jak to wszyscy inni są wygodni? Miałeś kiedyś zwierzaki inne niż koty i psy?
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Arvika » 2 lut 2012, o 14:15

Lelek Kozodój napisał(a):Ło jej to ciekawe że moi dziadkowie i babcie przez całe życie jedli to co im w ogródku urosło,lekarza nie potrzebowali,dentysta to dla nich abstrakcja do dziś dnia,dopiero potem gdy zaczęli jadać sklepowe trutki pojawiły się problemy z układem trawienia,alergie itp.

Ja wiem, że anegdota i argument są na tą samą literkę, ale to nie znaczy, że mają ze sobą cokolwiek wspólnego.
Jednocześnie myślę, że to doskonałe kryterium graniczne - jeśli rozmawiam z osobą, która nie rozróżnia wyżej wymienionych, czas na ewakuację.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 1092

Postprzez Corvus26 » 2 lut 2012, o 19:49

Lelek Kozodój napisał(a):Wg mnie,jeśli ktoś wybiera zachodnie produkty,to robi tak poniewaz nie zna niczego lepszego,i nie pozna niczego lepszego tak długo jak długo zamiast lokalnego przemysłu będzie wspierał zachodni.Wspieranie obcych = zarzynanie własnych.Uzależnienie się od monopolisty nie ma nic wspólnego z wolnością,kupujesz bo musisz.

A może dlatego że nie ma nic lepszego? Szeroko rozumiana gospodarka zachodnia była po prostu bardziej innowacyjna i tworzyła produkty o wiele lepsze. Wybieranie obcych nie zarzyna własnych tylko zmusza ich do innowacyjności, produkty z USA chociażby zanim do nas dotarły okazały się najlepsze na swoim podwórku i na swojej drodze spotkały nasze wytwory socjalistycznych monopolistów, które i tak się sprzedawały więc po co ulepszać. Teraz nie ma się co dziwić, że mamy teraz tak zamerykanizowane społeczeństwo. Kiedy mam wybrać między produktem rodzimym a zagranicznym wybiorę ten, który jest lepszy bo nie mam zamiaru wspierać gorszego.
Lelek Kozodój napisał(a):Wolę sobie kupić materiał i zapłacić krawcowej za uszycie tak jak ja chcę żeby było uszyte,zamiast płacić 10 razy więcej niż produkt jest warty,tylko dlatego że ma logo znanej firmy z usa(a i tak made in china).

Też jestem przeciwny płaceniu typu 10% ceny za spodnie 90% za znaczek, ale u krawca wcale chyba taniej nie wychodzi. Zresztą mamy tu wolny wybór i czy ktoś chodzi w drogich markowych ciuchach czy w worku pokutnym to jego wybór.
Lelek Kozodój napisał(a):Oczywiście,a dlaczego?Ponieważ ziemia jest zasyfiona pestycydami Monsanto itp postępowców.Zrobili to celowo,aby ludzie nie mieli wyboru i musieli kupować ich produkty.

To jedna z najbardziej absurdalnych teorii spiskowych jakie słyszałem. Czyli uważasz że koncerny żywnościowe zatruwają glębę drogimi pestycydami na których wynalezienie wydali nieraz miliony żeby mieć mniejsze zbiory? Gdzie tu sens? A może to są kosmici szykujący się do inwazji, chcą nas głodem wziąć skurczybyki!
Już Tomas Malthus zauważył że ludzi przybywa za szybko i żywności może braknąć, jednak ktoś mądry wymyślił różne nawozy i pestycydy dzięki którym do tego nie doszło. Co do pszczółek to nikt jeszcze dokładnie nie wie dlaczego wymierają, jednak uważam że ludzkość bądź natura poradzi sobie z tym problemem tak jak poradziła sobie z wieloma innymi.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Lelek Kozodój » 7 lut 2012, o 15:58

"W tych neopogańskich nurtach słowiańskich mieści się odpór dla Coca - colizacji kultury, wszechobecnego i zawłaszczającego dziedzina za dziedziną - amerykanizmu..

Ten ostatni jest niczym innym jak wysmażoną w amerykańskim tyglu mieszanką poszczególnych kultur doprawionych tubylczym szamanizmem....

Nic więc dziwnego, że Słowianie poszli po rozum do głowy i sięgają do rodzimych źródeł i archetypów...
Jest w tym jakiś sens..."

"Fakt, ostatnimi czasy jest zauważalna amerykanizacja życia. Styl zachodni jest całkowicie pochwycony przez młodzież, która najczęściej chwali wszystko co zachodnie, a gardzi wszystkim co rodzime. Jest to smutne, tym bardziej powstaje pytanie: jak ludziom w tym kraju ma być dobrze, skoro sami się nie szanują i dosłownie olewają wszystko co tak na prawdę jest ich dziedzictwem?
Dlatego uważam, że powinno się promować wszystko, co rodzime i pokazać, iż jest to dużo wartościowsze niż głupoty z zachodu. Mamy swoje miejsce w świecie i swoje Gniazdo. A czy będzie nam w nim dobrze - zależy od nas samych".

http://imladis.p2a.pl/viewtopic.php?id=1343
Lelek Kozodój
Student Magii

Reputacja: 8

Postprzez Tigi » 16 lut 2012, o 10:04

Lelek, fascynujesz mnie. aż żałuję żem jest biedną anglistką, a nie socjolożką na przykład.

a co do tematu, większość z tego co mi się nasunęło już została wyżej wymieniona przez innych, niemniej:

przez zdecydowaną większość swojego obecnego życia mieszkałam na wsi - i owszem, o wiele bardziej cenię domowe mięsa i wędliny, czy warzywa niż te "sklepowe". ale są miejsca, gdzie spokojnie można dostać takie niemal "domowe". jeśli ma się odpowiednią ilość pieniędzy. bo, jak już wspomniano, produkowanie wszystkiego naturalnie po prostu jest drogie. i nikt mi tu nie wciśnie ciemnoty o nakręcaniu rynku itp - wiem, ile moich dziadków kosztowała produkcja dokładnie takich samych rzeczy.

a co do mody, Lelku, chyba za dużo czasu spędzasz w internecie, a za mało patrzysz na ludzi. może nie są wszyscy poubierani w słowiańskie wory pokutne, ale czerpią z różnych kultur w różnym stopniu. amerykanizacja? może. ja tam wolę gatunkowo dobre materiały, dobrze uszyte. czasem chodzę do krawcowej, ale cenowo się to nijak nie opłaca.
"One can't believe impossible things."
"I dare say you haven't had much practice. When I was your age, I always did it for half an hour a day. Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.”
Tigi żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 160

Poprzednia strona

Powrót do Luźne dysputy

- Ma na imię Dwukwiat. Nie pochodzi z tych stron.
- Nie wygląda na to. Twój przyjaciel?
- Owszem, łączy nas szczera nienawiść.

Blask fantastyczny, dodał(a) Kinga