Luźne dysputy

"Ocalcie mojego syna"

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

"Ocalcie mojego syna"

Postprzez Anima Vilis » 5 gru 2011, o 00:47

Dwa wyroki śmierci zostały ostatnio wydane na Białorusi w wyniku procesu, który nie spełniał międzynarodowych standardów, powiedziało Amnesty International.
Dżmitrij Kanawałau został skazany za popełnienie akty terrorystycznego i produkcję środków wybuchowych, a Uładzisłau Kawaliou za towarzyszenie mu i nie poinformowanie władz.
"Mamy poważne obawy co do maltretowania zarówno Dźmitrija Kanawałau i Uładzisłaua Kawaljou w celu wymuszenia na nich przyznania się do winy oraz w związku z samym procesem, który według nas nie spełniał międzynarodowych standardów," powiedział John Dalhusien, Dyrektor Amnesty International ds. Europy i Azji Centralnej.
"Białoruś ma wadliwy system sprawiedliwości i często lekceważy międzynarodowe standardy uczciwego procesu, zwiększając ryzyko pomyłek i egzekucji niewinnych osób."
W czasie procesu, Uładzisłaua Kawaljou wycofał swoje przyznanie się do winy utrzymując, że złożył je pod presją. Powiedział, że w czasie przesłuchania słyszał krzyki Dźmitrija Kanawałaua i uznał, że on również będzie torturowany. Jego matka zeznała, że obaj byli bici w czasie przesłuchania. Są doniesienia o tym, że w czasie przesłuchania Dźmitrija Kanawałaua trzeba było wezwać karetkę pogotowia, gdyż tak bardzo ucierpiał on w wyniku złego traktowania.
Obaj mężczyźni zostali zatrzymani 12 kwietnia, dzień po wybuchu w Mińsku, w wyniku którego zmarło 15 osób, a setki zostały ranne.
Z pogwałceniem zasady domniemanej niewinności, rankiem 13 kwietnia, prezydent Aleksander Łukaszenka oświadczył, że obaj zatrzymani mężczyźni przyznali się do przeprowadzenia zarówno tego ataku, jak również innych ataków bombowych na Białorusi. W rzeczywistości, Dźmitrij Kanawałau i Uładzisłau Kawaljou zostali przesłuchani dopiero pod koniec dnia.

"Kara śmierci jest nieodwracalna i sprzeciwiamy się jej użyciu we wszystkich przypadkach. Prezydent Łukaszenka powinien natychmiast ogłosić moratorium na wykonywanie kary śmierci i dołączyć do powiększającego się wciąż grona państw, które zaprzestały stosowania tej barbarzyńskiej kary," powiedział John Dalhuisen.

"Kara śmierci jest okrutna, nieludzka i poniżająca. Białoruś jest jedynym państwem w Europie i wśród byłych republik radzieckich, które wciąż przeprowadza egzekucje."

Jeśli obchodzi was los tych chłopaków i fakt, że ktoś możliwe, że niewinny dostanie kulkę w głowę odpiszcie petycję zorganizowaną przez matkę jednego ze skazanych:

https://www.change.org/petitions/europe ... in-belarus
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 792

Reklama

Re: "Ocalcie mojego syna"

Postprzez emerencja » 5 gru 2011, o 00:53

Podpisawszy, chociaż boję się że to nic nie da :(
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 543

Postprzez Arvika » 5 gru 2011, o 09:10

Dla nich akurat nie, ale wiesz.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska

Reputacja: 1092

Postprzez Dżon » 5 gru 2011, o 13:16

Nie mieszajmy bandytyzmu Łukaszenki z problemem kary śmierci. W normalnym państwie to jest całkowicie pożądana rzecz. A to, że oni mają komunistyczny totalitaryzm to inna sprawa.

Nie sądzę, żeby jakiekolwiek petycje pomogły. Jeżeli już coś mogłoby pomóc to sankcje międzynarodowe, a na to trzeba by Reagana, albo kogoś z równie dużymi jajami. Kowalczyków ocalono, ale sytuacja była nieco inna wtedy.

Podpiszę, ale dla zasady tylko.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Postprzez Arvika » 5 gru 2011, o 14:16

Pożądana przez Ciebie i za siebie mów. No chyba, że coś się zmieniło od ostatniego razu i teraz jesteś państwem, a nie człowiekiem. Albo wyrocznią, głosem ludu czy jakmutam ;)
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska

Postprzez Dżon » 5 gru 2011, o 16:00

Pożądana przez większość społeczeństwa, według sondaży (w 2004 r. 77%, co jest wzrostem 3krotnym w stosunku do lat poprzednich), obecnie 51%. Ale przede wszystkim pożądana dla praworządności.
A w tej sytuacji to i tak nie zmienia niczego, bo gdyby nie było ks, to popełniliby samobójstwo w celi.

Chodzi o to, by prawo było skuteczne - i zgodne z naszym poczuciem moralnym.

1. Kara śmierci jest z nim zgodna - jeśli stosowana jest do MORDERCÓW - czyli ludzi zabijających świadomie i z premedytacją. Oni sami wybierają sobie wtedy swój los.

WNIOSEK: kodeks karny powinien wprowadzić pojęcie "morderstwa" - w odróżnieniu od "zabójstwa".

(...)

3. Kara śmierci jest skuteczna: USA pierwsze zniosły wykonywanie wyroków śmierci. Obecnie już ponad 40 stanów ją przywróciło - i np. w Nowym Jorku liczba morderstw spadła po tym o 65% (trzykrotnie!).

4. Nie zastąpi jej żadne dożywocie - i to z trzech powodów:

a) skazanego nie można pozbawić kontaktu z innymi ludźmi - np. w przypadku bólu zęba trzeba zapewnić mu dentystę (który może zostać zabity); ponadto zawsze może uciec.

b) koledzy skazanego mogą - co nieraz się zdarzało - porywać zakładników lub w inny sposób wymuszać jego wypuszczenie.

c) zawsze pozostaje nadzieja, że zmieni się układ polityczny i nowa partia u władzy zniesie dożywocie, zarządzi amnestię itp. Dziś na zachodzie Europy średnia długość wykonania dożywocia - to 7 lat!!

5. Wreszcie: w państwie, gdzie nie ma kary śmierci, gangi muszą wygrać z aparatem państwowym - bo szef gangu może wydać i wykonać wyrok śmierci (również na urzędnikach państwowych!!) - a Prezydent państwa nie może!
Powieszenie mordercy powoduje, że kilku następnych, przestraszonych, nie zabije. By więc zrealizować zasadę "Nie zabijaj!", należy bezwzględnie przywrócić karę śmierci.
Ostatnio edytowano 5 gru 2011, o 16:13 przez Dżon, łącznie edytowano 1 raz
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Arvika » 5 gru 2011, o 16:09

Dżon napisał(a):Pożądana przez większość społeczeństwa, według sondaży. Ale przede wszystkim pożądana dla praworządności.

porządna przez większość spóleczeństwa, ok. Pożądana dla prawożądności wrozumieniu Twoim i większości społeczeństwa, ok. Porządana dla praworządności prawdą objawioną będąc - nie ok. Rozumiesz, o co mi chodzi? O nienadawanie opiniom brzmienia faktów. Opinie nie są faktami. Są opiniami. Wypowiadanie swoich opinii jako prawd objawionych sugeruje w moim odbiorze pewien brak zrozumienia możliwości że inni mają prawo uważać zupełnie inaczej i mogą, chociaż nie muszą mieć racji.
Zauważ, że nie napisałam, że jesteś taki czy owaki, tylko że w moim odbiorze coś sugeruje coś innego - to właśnie ta różnica.

Przepraszam za offtop, obiecuję, że chociażby się tu dantejskie sceny dalej działy nie będę już się odzywać.
Arvika żeńska

Postprzez Dżon » 5 gru 2011, o 16:37

To, o czym mówię to fakty. Możesz się z nimi nie zgadzać, to twoja sprawa. Ale dane statystyczne i historyczne, to twarde fakty, a nie opinie. Opinią jest praworządność sama w sobie, bo to idea, a nie coś materialnego. Więc tu nie można się ustrzec przed sądami wartościującymi.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez grace » 5 gru 2011, o 23:50

Na pewno wiesz, że znamy małe kłamstwa, duże kłamstwa i statystykę...
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez emerencja » 12 gru 2011, o 16:19

offtop - ale muszę! (zresztą powyższa też offtopowe - tylko że krótsze ;) ) :

Dżon - dozwolenie ustawowe aborcji też jest pożądane! I to nie tylko przez statystyczne społeczeństwo!** - ale przez /jakże u nas rzadko okazywany w tym naszym społeczeństwie - zdrowy rozsądek!

Nigdy mnie nie przestanie zdumiewać, że Ci sami, co tak walczą o każdego poczętego embriona zawzięcie chcą kary śmierci dla ludzi już urodzonych [jako i Arvika - tako i ja: bynajmniej nie mówię o Tobie, tylko grupach, których ideały wyznajesz].

Ich skłębienie hipokryzji, głupoty i nikczemności jest dla mnie w tym kontekście ... przekraczające wszelkie dopuszczalne normy!

**(gdyby liczyć opinie nie tych, co to nigdy mieć dzieci nie powinni - bo przysięgali (chociaż i tak mają i udają "jak gdyby nigdy nic" i na cudzy koszt) i nie tych, co to już ich mieć nie mogą*** to statystyki byłyby powalające - dla przeciwników ustawowego dopuszczenia aborcji na korzyść zwolenników ustawowego dozwolenia aborcji - którzy wcale nie są tym samym co "zwolennicy aborcji"! Zważ, że gdyby ustawowo wolno było latać z kałachem i mordować przechodniów - i tak bym nie latała i nie mordowała.

***np. dlatego, że dokonywały aborcji za młodu, ale teraz są w pierwszym szeregu bojowników o życie embrionalne (mam taką przyrodnią siostrzyczkę lat 74. Jest takich więcej wśród wyznawczyń prawicowych poglądów).
emerencja żeńska

Postprzez Dżon » 13 gru 2011, o 01:37

To niech przestanie zdumiewać bo to proste. Śmierć należy się tym, którzy stanowią zagrożenie dla społeczeństwa. Mordując wykluczają się z niego sami.

A nienarodzone dzieci nie popełniły żadnego przestępstwa, pomijając czysty pragmatyzm - starzejące się społeczeństwo prowadzi do biedy, więc trzeba dzieci jak najwięcej, żeby zarbiały.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Mogget » 13 gru 2011, o 01:51

Dżon napisał(a):To niech przestanie zdumiewać bo to proste. Śmierć należy się tym, którzy stanowią zagrożenie dla społeczeństwa. Mordując wykluczają się z niego sami.

Czy skazując innych (nawet jeśli winnych, morderców) na śmierć, nie stajemy się sami mordercami i bandytami? Mamy się upodabniać do przestępców których potępiamy?
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez emerencja » 13 gru 2011, o 02:40

Dżon napisał(a):Śmierć należy się tym, którzy stanowią zagrożenie

Czyli śmierć embrionu każdemu np. zarażonemu wirusem dowolnym a rozprzestrzeniającym się ? [tu: grypa, katar sienny, ospa itpede aż do najdurniejszych infekcji] Dżon nie dość żeś durnowaty, to jeszcze żenujący ! Weź że się opanuj w durnocie swej!!!!

Zacznij Jasieńku myśleć, to naprawdę nie boli aż tak, jak Cię Matuś straszyła... użyj mózgu! ;)

Ty kretynie Kandyda przeczytaj!
Dżon napisał(a):A nienarodzone dzieci nie popełniły żadnego przestępstwa,
- a jakby tak było Stalina i Hitlera wyskrobać?! No"? ! jasienku? to czymbyście żyli ?! To dlatetgo tak jesteście przeciw aborcji.. wiadomo! Jakby ich wyskrobali - to na czym cyście się żywili ?! A?!!!!
emerencja żeńska

Postprzez Dżon » 13 gru 2011, o 10:30

Weź może jakieś relanium, albo coś na uspokojenie, bo tak to ja nie będę rozmawiał. Koniec.

@Mogget Nie upodobniamy się, bo trzeba zastosować inne wartościowanie dla morderstwa z premedytacją czy kilkunastu morderstw często, połączonych z bestialskim gwałtem itp., a inne dla eliminacji takiego osobnika (który człowiekiem jest już tylko gatunkowo) - nie z zemsty - tylko w obronie społeczeństwa przed nim.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Mogget » 13 gru 2011, o 18:14

Dla mnie nie ma usprawiedliwienia dla morderstwa. Niezależnie czy jakiś psychol morduje człowieka, czy też ktoś skazuje tego psychola na śmierć - efekt jest taki sam: śmierć człowieka - dla mnie to niewytłumaczalna zbrodnia.
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Następna strona

Powrót do Luźne dysputy

- żadnych kontaktów seksualnych.
[...] - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
- Nie, to by był seks oralny - poprawił go Rincewind.
- Seks oralny to słuchanie o nim.

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace