Luźne dysputy

Bóg, honor, ojczyzna...

O wszystkim i o niczym podyskutujmy tu..

Re: Bóg, honor, ojczyzna...

Postprzez Dżon » 26 lis 2011, o 14:46

O właśnie. I tu dochodzimy do punktu, w którym mówimy dokładnie to samo.
Każdemu, kto ma jako taką wiedzę historyczną, rózgi liktorskie skojarzą się przede wszystkim z rzymskim senatem. A motywacja ich jest właśnie taka. Stary, rzymski symbol, którego używali bez żadnego powiązania z faszystami jeszcze przed wojną.
Nazywam się Milijon bo za miliony gardzę i ejakuluję frustracją...
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Reputacja: 2441

Reklama

Postprzez grace » 26 lis 2011, o 14:51

Tak, ale powszechne skojarzenie jakie pojawiło się potem, jest dla wielu osób bardzo mocne i bardzo bolesne.
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Dżon » 26 lis 2011, o 15:09

Dobrze. Zakaż wywieszania pirackich flag, albo etykiet na denaturacie, bo wielu ludziom może to przypominać mundury SS.

Na zasadzie - jeżeli używaliśmy tego symbolu przed hitlerowcami i absolutnie odrębnie, to nagle, z bomby nikt nie ma prawa zakazywać nam go, tylko dlatego, że ktoś go użył w złych celach.

To zdjęcie co wrzuciłem, Swastika Laundry. Firma owa broniła się przed zarzutami dopisując niekiedy na swoich produktach "Używaliśmy tego znaku dwadzieścia lat przed Hitlerem, więc się odczepcie". :)
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Mogget » 26 lis 2011, o 16:35

Dobrze wiem, że te symbole sięgają daleko wstecz w historii, żadne obrazki mi nie są potrzebne, po prostu ONR kojarzy mi się źle, twierdzisz, że Oni z faszyzmem nie mają nic wspólnego - w takim razie po co do jasnej cholery hailują gdzie się da? W połączeniu z taką symboliką takie zaprzeczanie jest co najmniej dziwne. Przecież nie powiesz mi, że Oni są rzymskimi legionistami i się pozdrawiają o.O
Prawie nikt na świecie nie pragnie wolności. Ludzie tylko myślą, że jej pragną. To wszystko iluzja. Gdyby naprawdę dano im wolność, większość nie wiedziałaby, co począć.(...) Ludzie w rzeczywistości lubią niewolę.
Mogget męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 364

Postprzez emerencja » 26 lis 2011, o 17:03

grace: Otóż to!

Liczy się to, że akurat po tym, co te znaki w pierwszej połowie XX wieku oznaczały i co ze sobą niosły - akurat właśnie do nich (czemuż ach czemuż?! - czy brakuje innych starożytnych, a mniej haniebnie się kojarzących?)- pewne grupy usilnie chcą nawiązywać! I jeszcze bezczelnie zgrywają niewiniątka.

A antysemityzm, to nie jest tylko - "przemyślana ideologia". To jest narzędzie zwalczania i katowania każdego, kto Ci się nie podoba, bo sprowadza jednostkę do domniemanych ogólnikowych "wad" jakiejśtam rasy, żeby nie trzeba się było zastanawiać, czy ktoś jest podły i zasługuje na napiętnowanie, bo wystarczy zobaczyć jakie ma nazwisko albo kolor oczu. I łatwa sprawa!

A co luby Johnie, jeśli ja jestem Żydówką? Jak myślisz, jak się czuję czytając Twe elukubracje?

Słonimski był polskim patriotą, Tuwim też i tysiące innych. ginęli w powstaniach listopadowych, styczniowych i innych. Na domiar ich tragizmu, za to właśnie obrywali "z obu stron", ale dla antysemity liczy się tylko to, że genetycznie byli z "rasy", która nie powinna istnieć na ziemi. Chociaż niewielu z tych obrzucających ich łajnem "patriotów", byłoby zdolnych choćby do pół promila tego wysiłku dla Ojczyzny jakiego oni dokonywali. Oni - "semici".

Naprawdę John - polecam Ci powtórną lekturę Pratchetta - ale tym razem ze zrozumieniem!
emerencja żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 543

Postprzez Dżon » 26 lis 2011, o 18:04

To NIE jest heilowanie. Nie krzyczą "Heil Hitler" tylko "Chwała Wielkiej Polsce". I używali tego gestu na długo przed Hitlerem. Wzięli to prosto od Rzymian. Nie od kogokolwiek innego. Tak samo jak symbole.
Zakażcie używania sierpów, młotków, rysowania gwiazdek - przecież to propaguje komunizm - jeszcze bardziej zbrodniczy niż nazizm.

Emma, czytałaś ze zrozumieniem, to co napisałem?
Wielu antysemitów ginęło za pomoc Żydom, za ukrywanie Żydów przed nazistami.
Antysemita, o. Kolbe, zgłosił się na ochotnika do obozu, żeby ocalić żydowską rodzinę.
Antysemita Adolf Nowaczyński ukrywał Żydów, mało nie stracił życia, siedział na Pawiaku.
Oni się do poglądów takich przyznawali a nie byli katami. Więc zastanów się co mówisz i jakie są różnice, zanim następny raz poczytasz teksty Blumsztajna, bo to typowo gazetowyborcza argumentacja.

Ostatnio zresztą gadałem na ten temat z kumplem Żydem i ma takie samo zdanie jak ja. On chyba nie jest antysemitą?

Więc na drugi raz radzę sprawdzać znazcenie terminów, których się używa.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez emerencja » 26 lis 2011, o 18:26

Żydzi często są antysemitami. Na przykład po to, żeby przeżyć w czasach, gdy "przemyślana ideologia" dochodzi do władzy.

Historia i owszem, zna sytuacje, w których szlachetny żandarm SS uratował Żyda, którego inny Żyd zadenuncjował. Lub inny katolik, lub inna - etykieta. Antysemityzm - to naklejanie etykiet. A etykiety są "BE"! Bo zwalniają od myślenia! Bo widzisz etykietę i już wiesz co organizacja chce żebyś z nią zrobił, i gie cię obchodzi na kogo ją nakleiłeś. Ty się czujesz bohaterem, organizacja jest zadowolona.

To wsio.

"Ludzkość", "ogół", "Żydzi", "Prawdziwi Polacy" itepede - to tylko etykietki. I dziwię się, że fan Prachetta tego nie widzi.

Amos Oz - też jest "antysemitą". Według niektórych semitów. Bo głupi i prymitywny człowiek jest głupi i prymitywny - niezależnie od tego czy jest Żydem, czy Murzynek, czy Polaczkiem (od kradzieży aut i mycia szyb w autach na skrzyżowaniach ulic na tzw. Zachodzie)

A używanie i dzikie bronienie symboli, które służyły do najgorszych rzeczy w historii naszych czasów - to jednak dziwna perwersja. Bowiem symboli używa się po to by znaczyły. I dlatego, że znaczą. A jeśli dla większości znaczą "prymitywną przemoc", "rzeź", "niesprawiedliwość" - to po co akurat je tak strasznie chcieć akurat wykorzystać? Po co to ich akurat bronić, i z uporem maniaka twierdzić, że nie znaczą tego co ostatnio znaczyły?!
emerencja żeńska

Postprzez Arvika » 26 lis 2011, o 18:32

Coś mnie dziś wzięło na linkowanie Orlińskiego, ale akurat jak raz w sam raz w temat: etykietki śmierdzą.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska

Reputacja: 1092

Postprzez Dżon » 26 lis 2011, o 21:02

"Według niektórych" to słowo klucz. Antysemityzm nie mówił, że Żydzi są be, bo tak, tylko żeby jechali sobie do Izraela, bo tu nie jest ich miejsce i zabierają pracę itp. Nie zgadzam się z tym, ale nie wolno porównywać antysemitów takich jak wymienieni z hitlerowcami. Tym bardziej, że to nie były jednostkowe przypadki ratowania Żydów. Jeżeli udało się uratować 1 mln (oficjalne dane, więc być może więcej), to z 10 mln Polaków musiało być w to zamieszane - rodziny, łącznicy itp. I wtedy nikt nie patrzył jakie ma poglądy, tylko czy nie jest bydlęciem.

Może byłbym przeciwny gdyby rzeczywiście nie używali tego nigdy. Ale oni nie przestali tych symboli używać, bo byli pierwsi. Ale proszę bardzo, możesz iść i rozwalić poręcze w schronisku Murowaniec, możesz niszczyć zdobienia na XIX wiecznych domach - przecież to jest w użyciu. Zasada ta sama.

I nie atakuj mnie Pratchettem, bo to głupie zagranie - to, że go lubię, nie znaczy, że w całości muszę się z nim zgadzać.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Arvika » 26 lis 2011, o 22:52

Dżonu, pozwolę sobie wrócić do pytania "o których żydach mówisz?" bo na razie, z tego co do teraz było powiedziane dla mnie wynika, że dla Ciebie zasadniczo słowo Żyd oznacza "ktoś kto ma sprzeczne interesy z moimi i w jakiś sposób mi szkodzi", zatem antysemityzm w twoim wykonaniu zaczyna wyglądać jak bycie anty każdemu kto pasuje pod tą definicję, niezależnie od tego, czy rzeczywiście jest w rozumieniu wyznaniowym i rasowym, względnie według kryterium norymberskiego (ktoś z pradziadków był tego wyznania), co akurat oznacza że bardzo spora część z nas jest, tylko o tym nie wie. Więc może antysemityzm to tylko ładnie (dla niektórych) brzmiące słowo na anty-robienie-inaczej-niż-ja-chcę.
"Skoro się raz założy wodór z jego zadziwiającymi właściwościami i doda do tego prawa natury, dalszy przebieg wydaje się wręcz konieczny(...). Cud zawarty jest w warunkach wyjściowych."
Arvika żeńska

Reputacja: 1092

Postprzez emerencja » 27 lis 2011, o 01:33

[
Dżon napisał(a): Antysemityzm nie mówił, że Żydzi są be
-

Sorry - chcesz powiedzieć, że antysemityzm mówił, że Żydzi są cacy?!!!qrważ mać = choćby niektórzy?! , choćby jeden?!!! - chocby niemowlak? - był cacy?! Może antysemityzm przewidywał egzaminy? "no może i jesteś brunet z długim nosem, ale powiedz..." a jak odpowiedział, to był cacy?! I nie musiał wtedy iść do gazu?!

No nie no Dżon ... skręciłam się z gorzkiego śmiechu... Jesteś żałosny!

bo :

Qważ co to znaczy :
Dżon napisał(a):, tylko żeby jechali sobie do Izraela

Kto?!!! Słonimski?! Tuwim? Ja? Żebyś Jasieńku 1000 lat myślał, nie dałbyś takich rad państwu polskiemu jakie Słonimski dawał, bo nie ten mózg, nie ta skala przemyśleń! A poza tym: czemu człowiek, co od 7 pokoleń żyje w Polsce i ją kocha (co udowadnia bardziej niż Ty - bo go to kosztuje trochę więcej niż twoje twoje "klikanie w klawiaturkę") - ma nagle jechać na Bliski Wschód?! Wg waszych ONR-owskich kryteriów jestem Żydówką, tylko że moja rodzina żyje tu od XII wieku! ( i akurat - śmiem twierdzić w odróżnieniu od Ciebie, mam na to papiery - ty masz?!- a tak, ty nie musisz, bo jesteś "etniczny Polak" - tylko to dla mnie gówno znaczy!) Dlaczego ja mam nagle stąd wyjechać?! Bo Ci się nagle nie podobam? Bo TY uznałeś, że nie ma tu dla mnie miejsca?! Było przez osiemset lat - ale ty wiesz lepiej i masz te swoje "uprawnienia"?

A możesz mi osobiście i w oczy wytłumaczysz dlaczego?! I spotkać się ze mną i mi powiedzieć, że po 800 lat mam się wynosić stąd bo tobie /twojej organizacji/ tak się podoba?!
I mam stąd znikać - bo Ty i ONR tak uznaliście?
Tylko, że poza Tobą i twoim ONR nikomu innemu dotąd nie przeszkadzałam, mało z tym płaciłam podatki /na Twoja emeryturę/ (że o urodzeniu w tym kraju nie wspomnę, bo przecie to się dla was nie liczy, że pierwszy z naszej rodziny urodził się w Polscie w 1213 roku). Bo my jesteśmy gówno, bo jesteśmy Żydzi. No, to arystokrato K***** - pokaż mi dokument odkąd to Ty jesteś tym Polakiem!

Żebyś milijon lat grał na gitarze - nie wymyślisz takich tekstów jakie pisał , jak Tuwim. Zresztą Mickiewicz wszak też był Żydem.
To Oni - Żydzi! - pokazywali gdzie Polska powinna się poprawić. Bo Ona ich obchodziła! Kto w XX-leciu był intelektualnie i moralnie wyżej niż Ci właśnie Żydzi! Polacy mieli Dyzmów - bo Dyzma był czystym Polakiem! Etnicznym! No to Ci gratuluję patriotyzmu! (o Dyzmie nie napisał Żyd - tylko polski arysktokrata!)

A to co Ty tu wypisujesz nie ma sensu: Polska gnije - właśnie dlatego, że jest właśnie tylko Polaków! Mniejszości nam wymordowali i Hitler i Stalin... Nie ma już ani Żydów, ani Ukraińców, Cyganów są resztki, - naprawdę uważasz, że to Cyganie zabierają ci pracę?! A czyściłbyś kotły? Bo to głów\bnie robią ... (a i tak te mniejszości, to są raptem promile), ale dalej jest źle?
No to ci szczęścia życzę w tym kraju, jeśli wygra opcja tzw. "księdza" Rydzyka - bo to jest moralne dno, intelekutalne bagno. Przekręty finansowe, nadużycia ewangelii - To ci pasuje? Wtedy będziesz "w domu?!"

"Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna"
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co.

Jest takie olśnienie w bydlęcym spokoju,
Gdy patrzy na chmury i gwiazdy, i zorze,
Choć inni umarli, on umrzeć nie może
I wtedy powoli umiera"

Póki nie przeczytałam Twoich postów - myślałam, że to o przeszłości...

Dżon - ślizgasz się po naoliwionej szybie i nawet tego nie widzisz?! Zastanów się chwilę - czego bronisz? Wiesz?! Choć raz se to przemyślałeś? Z konsekwencjami trochę dalszymi niż kanapka od mamusi za 5 minut. Trochę dalej!

Wisz po co to?
Wiesz jakie mogą być (bo już raz były) - Twego radosnego durnowactwa konsewkencje? Rozumiem, że jak mnie będą roznosić na bagnetach (czy innych tam, co tam będzie) - to tylko powiesz " i dobrze jej tak - żydowskiej suce".

Antysemityzm oczywiście nie mówił "że Żydzi są be" - tylko po prostu wysyłał ich do gazu, albo pozwalał na rozwalenie Schulza, bo był pieskiem tego, którego piesek został załatwiony.
Tylko, że to byli ludzie! Chociaż wg mnie nie wolno komuś zabić pieska dlatego że inny zabił jego pieska! A to właśnie się działo pod symbolami których bronisz.

No cóż, są tacy co pamiętają - żebyś nie wiem jak zgrywał niewinną blondynkę czy "pijane dziecko we mgle"

I sorry - trudno Cię w tym kontekście lubić ....
emerencja żeńska

Postprzez emerencja » 27 lis 2011, o 05:08

Kurde edit nie działa i mam za złe!!!
emerencja żeńska

Postprzez 4jola » 27 lis 2011, o 18:05

Dżon napisał(a):"Według niektórych" to słowo klucz. Antysemityzm nie mówił, że Żydzi są be, bo tak, tylko żeby jechali sobie do Izraela, bo tu nie jest ich miejsce i zabierają pracę itp.

Mam wrażenie,że Dżon napisał w następnych słowach,że się z tym NIE zgadza...Jak dla mnie ,to trochę zmienia sens wypowiedzi.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Postprzez Dżon » 27 lis 2011, o 20:39

Zmienia, zmienia, ale niektórzy są całkowicie zaślepieni jadem, mam wrażenie i nie przyjmą do wiadomości, że ktoś może się nie zgadzać z Wyrocznią pana Adasia.
Dżon męska
aka Nie znacie tego?

Postprzez Motopompa » 27 lis 2011, o 20:49

Tak dobrze żarło i zdechło.

Taki ogólny apel: Przy krytykowaniu poglądów, nie krytykujmy ludzi, dziękuję.
To się zaczyna robić mało przyjemne, a nie chcę tracić części forum, przez oznaczanie niektórych tematów jako przeczytane ;f
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1268

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne dysputy

Jako istoty ludzkie, wymyśliliśmy wiele użytecznych odmian kłamstwa. Obok "kłamstw dla dzieci" ("tyle, ile potrafią zrozumieć") istnieją "kłamstwa dla szefów" ("tyle, ile powinni wiedzieć"), "kłamstwa dla pacjentów" ("nie będą się martwić tym, czego nie wiedzą") oraz - z bardzo wielu powodów - "kłamstwa dla samych siebie".

Nauka Świata Dysku I, dodał(a) grace