Gry forumowe

Zagadki Logiczne

Forumowe nabijacze postów ;)

Zagadki Logiczne

Postprzez Rachel » 1 sty 2011, o 23:21

Reguły są proste. Zadajemy zagadkę logiczną; ten kto odpowie zadaje nastepną. Jeżeli ktoś już słyszał kiedyś daną zagadkę, to proszę się wstrzymać z odpowiedzią, chyba że zrobi się zbyt długi zastój ;). Ja zaczynam (to odrobinkę zmieniona przeze mnie wersja tak, by pasowała do Światu Dysku, ale takie zmiany nie sa konieczne):

Wyobraź sobie, że śniło Ci się, że wchodzisz do pokoju. Za Tobą zamykają się drzwi, a przed sobą widzisz siedzącego za przygotowaną do gry szachownicą Śmierć. Śmierć mówi:
JEŻELI ZAGRASZ ZE MNĄ W SZACHY I PRZEGRASZ - ZGINIESZ. JEŻELI ZAGRASZ ZE MNĄ I WYGRASZ - ZGINIESZ. JEŻELI ZAGRASZ ZE MNĄ I ZREMISUJESZ - ZGINIESZ. JEŻELI WYJDZIESZ PRZEZ OKNO LUB W JAKIKOLWIEK INNY SPOSÓB OPUŚCISZ POKÓJ - ZGINIESZ. JEŻELI ZOSTANIESZ W POKOJU I NIE ZAGRASZ ZE MNĄ - ZGINIESZ.
Co możesz zrobić (oczywiście oprócz zginięcia)?
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 79

Reklama

Re: Zagadki Logiczne

Postprzez dagmarab » 1 sty 2011, o 23:32

Może muszę się obudzić albo musi mi się przyśnić że do owego pokoju nie wchodzę
"Celem całości jest być całością"
dagmarab żeńska
Profesor NU

Reputacja: 410

Postprzez Motopompa » 2 sty 2011, o 00:25

Ja rozpocząłbym grę i długo się zastanawiał nad pierwszym ruchem ;) Co nie zmienia faktu, że byłbym uwięziony w pokoju, a to niedobrze.

PS Prawie 2 lata temu powstał pomysł na założenie takiego tematu ale spotkał się ze stanowczym sprzeciwem. Ciekawe czy ten wątek się utrzyma, czy też umrze śmiercią naturalną. Mam nadzieję na to pierwsze, lubię takie zagadki, tylko sęk w tym, że nie znam żadnych ;)
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1260

Postprzez Rachel » 2 sty 2011, o 00:29

Prawidłową odpowiedź podał dagmarab. Twoja kolej na zadanie zagadki.

P.S. Ja również bardzo zagadki lubię, a znam ich niewiele, więc również mam nzadzieję na utrzymanie tego tematu ;)
*
Pisarzem może nazywać się każdy. Nie każdego pisarzem nazwą.
Rachel żeńska
Mag I stopnia

Reputacja: 79

Postprzez Motopompa » 2 sty 2011, o 00:36

Dobre. Aczkolwiek pojawia się niepewność - ja nie potrafię świadomie śnić, a pytanie było skierowane bezpośrednio do mnie ;)
Tak się czepiam...
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez dagmarab » 2 sty 2011, o 10:47

5 strażników miejskich zamieszkuje 5 domów (domy stoją w linii obok siebie,patrzymy na nie tak jak byśmy stali przed nimi) w 5 rożnych kolorach.
Wszyscy pala papierosy 5 rożnych marek i pija 5 rożnych napojów.
Hodują zwierzęta 5 rożnych rodzajów:
# Vimes zamieszkuje pierwszy dom
# Angua mieszka w czerwonym domu
# Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
# Cudo Tyłeczek pije herbatę
# Palacz Rothmansow mieszka obok hodowcy kotów
# Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
# Marchewa pali Marlboro
# Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
# Palacz Rothmansow ma sąsiada, który pija wodę
# Palacz Pall Malli hoduje ptaki
# Nobby hoduje psy
# Vimes mieszka obok niebieskiego domu
# Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
# Palacz Philip Morrisow pije piwo
# W zielonym domu pija się kawę

Kto hoduje rybki?
dagmarab żeńska
Profesor NU

Postprzez jaro_gryf_666 » 2 sty 2011, o 14:26

Straśnie nierealistyczne - Marchewa pali? :|

Rybki hoduje Niemiec, czyli w tym przypadku Marchewa.

Na 4. semestrze miałem Teorię liczb - wstępne ćwiczenia do tego przedmiotu przedstawione przez panią profesor to było z 40 zagadek logicznych (niektóre pieruńsko trudne), w tym właśnie przedstawiona powyżej zagadka Einsteina ;)

A oto inna zagadka z tej listy:
Mamy 9 monet, w tym jedną fałszywą, która jest trochę lżejsza od pozostałych. Jaka jest minimalna liczba ważeń potrzebnych do określenia która moneta jest fałszywa? (z uzasadnieniem!)

Jako, że najważniejsze jest tutaj uzasadnienie podpowiem, że odpowiedzią jest 2.
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 430

Postprzez dagmarab » 2 sty 2011, o 14:53

jaro_gryf_666 napisał(a):Straśnie nierealistyczne - Marchewa pali?

no wiem wiem ale te imiona jako pierwsze mi wpadły do głowy jak pisałam tu ta zagadkę:)

dagmarab napisał(a):znam to:) ale ->
Rachel napisał(a):Jeżeli ktoś już słyszał kiedyś daną zagadkę, to proszę się wstrzymać z odpowiedzią,

więc jeszcze poczekam

By Gryfu:
E-DY-TUJ! E-DY-TUJ! E-DY-TUJ! Powtarzaj to słowo aż uświadomisz sobie, że przycisk z tym słowem nie gryzie.
dagmarab żeńska
Profesor NU

Postprzez Legba » 3 sty 2011, o 00:28

jaro_gryf_666 napisał(a):Mamy 9 monet, w tym jedną fałszywą, która jest trochę lżejsza od pozostałych. Jaka jest minimalna liczba ważeń potrzebnych do określenia która moneta jest fałszywa? (z uzasadnieniem!)

O ile to oryginalna treść to odpowiedź = 1

Najkrócej jest wybrać 8 monet do pierwszego ważenia, wykluczając losowo 9-tą, jeśli okaże się, że pozostałe 8 monet równoważy się na wadze, to...
WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA. A JEDNAK DZIAŁACIE, JAK GDYBY ISTNIAŁ JAKIŚ IDEALNY PORZĄDEK ŚWIATA.
Legba
Student Magii

Reputacja: 1

Postprzez qfas » 3 sty 2011, o 01:41

A jeżeli nie będą się równoważyć? co wtedy? To nie jest raczej prawidłowa odpowiedź. Coś podobnego kojarzę z profesora Laytona, dajcie mi trochę czasu, by sobie przypomnieć, jak to się robiło...

Legba, zmień ava, bo jak Eoren wróci, to polecą kończyny w powietrze:).
II
(..)
(oo)

To królik. Przekopiuj go do do swojej sygnatury, aby pomóc zdobyć mu władzę nad światem.
qfas męska
Mag IV stopnia

Lokalizacja: Hmm... Powiedzmy, że nie powinieneś zaglądać na strych, oki?
Reputacja: 219

Postprzez Legba » 3 sty 2011, o 04:30

no to jest minimalna liczba ważeń, teoretycznie możliwa do wykonania w celu uzyskania pożądanego rezultatu :)

Jeśli chodzi o powtarzalne i najbardziej optymalne działanie w świecie abstrakcji matematycznych, to można fałszywkę można wychwycić _zawsze_ w 3 ruchach:

1. 6 monet na wagę (po 3 na szalę), 3 zostają

2. waga się przechyla: odejmujemy po jednej monecie z szali
3. waga się przechyla: odejmujemy znowu po jednej - w tym momencie trzymamy fałszywkę w garści, albo na tacy ;)

jeśli waga się nie przechyla:
2. bierzemy 2 monety z pozostałych trzech i ważymy je
3. albo jedna z nich to fałszywka, albo ostatnia moneta, której nie ważyliśmy to nasz obiekt poszukiwań.

Chociaż i tak uważam, że abstrahując od wyrafinowania powyższego sposobu, nie jest on najszybszy:

1. kładąc 8 monet (po 4) na wadze, już za pierwszym razem można trafić fałszywkę. Dziewczynom powinno to bardziej zaimponować :idea:
2. jeśli nie trafimy, to wystarczy zdejmować z szal po jednej monecie dopóki nie znajdzie się tej lżejszej, co jest o wiele wygodniejsze (bo z szali zdejmuje się tylko monety, które leżą tam od początku - bez dokładania "nowych") i trwa dłużej o zaledwie "1 ruch" a jest wygodniejsze ;)

a co do kończyn, to poczekam na oficjalne stanowisko zainteresowanego ;]
WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA. A JEDNAK DZIAŁACIE, JAK GDYBY ISTNIAŁ JAKIŚ IDEALNY PORZĄDEK ŚWIATA.
Legba
Student Magii

Reputacja: 1

Postprzez jaro_gryf_666 » 6 sty 2011, o 15:36

Legba napisał(a):no to jest minimalna liczba ważeń, teoretycznie możliwa do wykonania w celu uzyskania pożądanego rezultatu :)

Idąc tym tokiem rozumowania minimalna liczba ważeń to 0 - wybieramy dowolną monetę i określamy, że jest fałszywa. Z prawdopodobieństwem 11,(1)% mamy rację. Nie tędy droga.
Legba napisał(a):Jeśli chodzi o powtarzalne i najbardziej optymalne działanie w świecie abstrakcji matematycznych, to można fałszywkę można wychwycić _zawsze_ w 3 ruchach:

1. 6 monet na wagę (po 3 na szalę), 3 zostają

2. waga się przechyla: odejmujemy po jednej monecie z szali
3. waga się przechyla: odejmujemy znowu po jednej - w tym momencie trzymamy fałszywkę w garści, albo na tacy ;)

jeśli waga się nie przechyla:
2. bierzemy 2 monety z pozostałych trzech i ważymy je
3. albo jedna z nich to fałszywka, albo ostatnia moneta, której nie ważyliśmy to nasz obiekt poszukiwań.

To rozwiązanie nam daje od 2 do 3 ważeń. Za dużo.

Legba napisał(a):
Chociaż i tak uważam, że abstrahując od wyrafinowania powyższego sposobu, nie jest on najszybszy:

1. kładąc 8 monet (po 4) na wadze, już za pierwszym razem można trafić fałszywkę. Dziewczynom powinno to bardziej zaimponować :idea:
2. jeśli nie trafimy, to wystarczy zdejmować z szal po jednej monecie dopóki nie znajdzie się tej lżejszej, co jest o wiele wygodniejsze (bo z szali zdejmuje się tylko monety, które leżą tam od początku - bez dokładania "nowych") i trwa dłużej o zaledwie "1 ruch" a jest wygodniejsze ;)

To nam daje od 1 do 4 ważeń - za dużo.

Legba napisał(a):a co do kończyn, to poczekam na oficjalne stanowisko zainteresowanego ;]

Oficjalne stanowisko zainteresowanego może się przejawić właśnie urywaniem kończyn - lepiej nie ryzykować ;)
NOBODY expects the Spanish Inquisition! Amongst our weaponry are such diverse elements as: fear, surprise, ruthless efficiency, an almost fanatical devotion to the Pope, and nice red uniforms...
jaro_gryf_666
Hiszpańska Inkwizycja

Reputacja: 430

Postprzez Motopompa » 6 sty 2011, o 18:11

Myślałem, że uznasz odpowiedź Legby. Trochę ją zmodyfikuję:
1. Na pierwsze ważenie wybieramy 2 kupki po 3 monety.
2.
*Jeśli się równoważą, ważymy po jednej z pozostałej trójki. Mamy teraz lżejszą na jednej z szal (albo na stole, jeśli się równoważą)
*Jeśli się nie równoważą, bierzemy lżejszą kupkę i ważymy po jednej monecie. Mamy teraz lżejszą na jednej z szal (albo na stole, jeśli się równoważą)
Legba zadaje.
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez Motopompa » 7 lut 2011, o 23:12

Legba jak widać zadać zagadki nie ma zamiaru.
Ktoś ma ochotę uratować temat? Ja ze znajomością zagadek raczej słabo..
Obrazek
Motopompa męska
Kwestor

Postprzez dagmarab » 7 lut 2011, o 23:55

Historia pewnej dziewczyny. Na pogrzebie swojej matki spotyka chłopaka którego nigdy
wcześniej nie widziała. Nieoczekiwanie dostrzega w nim mężczyznę swojego życia i
zakochuje się w nim. Kilka dni później dziewczyna zabija swoją siostrę.
Jaki jest powód zabicia siostry?
dagmarab żeńska
Profesor NU

Następna strona

Powrót do Gry forumowe

Mimo to ci, którzy zdołali poznać ich bliżej i przeżyć, twierdzą, że Nac Mac Feeglowie są także zadziwiająco lojalni, silni, wierni, odważni i na swój sposób całkiem moralni (na przykład nie okradają ludzi, którzy niczego nie mają).

Kapelusz pełen nieba, dodał(a) grace