przez Czarownica » 5 gru 2011, o 19:32
ROZMOWA KWALIFIKACYJNA W HOLY WOOD
Tajemnicza magia Holy Woodu działała na wiele osób, przywołując je w to pustynne miejsce, w pogoni za swymi snami i marzeniami. Ściągali tu z różnych stron, jednak nikt nie spodziewał się, że jej siła sięga aż tak daleko…
-Dzień dobry, panie Silverfish.
-Dzień dobry. Pan…? - zapracowany Silverfish podniósł głowę znad stosu papierów i spojrzał na gościa. Człowiek ten nie wyróżniał się niczym szczególnym, ale… uwagę zwracało to, jak bardzo starał się nie wyróżniać i upodobnić do otoczenia. Intuicja podpowiadała Silverfishowi, ze gość przybył z bardzo daleka, ale nie chce, by zbyt wiele osób o tym wiedziało.
-Jan Kowalski. Przyszedłem, ponieważ szukam pracy.
-Pracy? Ach, tak - uśmiechnął się - Przykro mi, nie mamy wolnych miejsc. Każdy chciałby pracować w Ruchomych Obrazkach, wie pan…
-Ale pan nic o mnie nie wie! Ja byłem w Szkole Filmowej… jestem dobrym reżyserem… umiem pisać scenariusze, montować sceny, wiem jak dołączyć dźwięk do fil… migawek, znam tajniki efektów specjalnych…
- Był pan… gdzie?
-W Szkole Filmowej.
- To daleko?
-Na Świecie Kuli. Kiedy tylko przeczytałem Ruchome Obrazki, wiedziałem, że muszę tu dotrzeć!
Silverfish zaczął się zastanawiać, czy stojący przed nim człowiek jest przy zdrowych zmysłach. Świat Kuli? Coś słyszał, ale to przecież tylko bajki, jakie opowiada się dzieciom na dobranoc… Poza tym, Ruchome Obrazki się ogląda, nie czyta…
-Przyjechałem tu z całą rodziną… - ciągnął Jan - Muszę wyżywić żonę, dwójkę małych dzieci, mojego jedynego brata, który jest 15 lat ode mnie młodszy, a także ojca i jego całe rodzeństwo: starszego od niego o 3 lata brata, a mojego wujka, i ich 80letnią siostrę, a moją ciocię…
-No, cóż…- zawahał się Silverfish.
-Proszę, niech Pan chociaż zerknie na moje CV-spojrzał na niego błagalnie przybysz.
-Si… co?
-Papierek, który zawiera informacje o mnie.
-Pan tu położy, proszę przyjść jutro, panie…
-Kowalski.
-Tak, właśnie. Niespotykane nazwisko.
-Do widzenia.
Kartka, którą zostawił przybysz nie przekonała jednak Silverfisha o pełni władz umysłowych Jana...O Dziwnym Nazwisku. Cóż, nie musi być normalny, żeby tu pracować, bo to nie pomaga – pomyślał. Spojrzał raz jeszcze. Odwrócił kartkę i przeczytał:
Poziomo:
a) Data moich urodzin (rok, miesiąc dzień-cyfry arabskie).
b) Mój dziadek miał tyle lat, kiedy zacząłem być reżyserem.
c) Tyle lat jestem reżyserem.
d) Tydzień temu skończyłem tyle lat.
e) Mój ojciec ma tyle lat (oddzielne cyfry wieku mojego ojca to wiek moich dwóch synów w latach).
f) Gdy miałem tyle lat, mój starszy syn miał połowę, a młodszy jedna trzecią swego obecnego wieku.
g) Tyle lat miałem, gdy zacząłem być reżyserem.
h) Tak, albo wspak, tyle lat miałby mój dziadek, gdyby dziś żył.
i) Suma b), c), e), h) pisana WSPAK.
Pionowo:
A. W tym roku się ożeniłem.
B. Numer mojego tymczasowego mieszkania w Holy Wood.
C. Dwie ostatnie cyfry pionowego F.
D. Mój wiek w zeszłym roku o tej porze.
E. Tyle lat miałem, kiedy ukończyłem studia.
F. Iloczyn poziomego h) i pionowego C.
G. O 7 mniejsze niż pionowe C.
H. Mając tyle lat odniosłem swój pierwszy filmowy sukces, pracując jako reżyser.
I. Iloczyn poziomego g) i h).
Żeby wyżywić rodzinę, potrzebuję tyle dolarów dziennie, ile wynosi suma cyfr miesiąca i dnia moich urodzin. Na migawkach stworzonych przeze mnie zarobi Pan natomiast tygodniowo przynajmniej tyle, ile wynosi iloczyn mojego wieku, w jakim ukończyłem studia i liczby moich lat, kiedy urodził mi się mój młodszy syn. Obiecuję!
Może ktoś pomoże Silverfishowi zdecydować, czy potencjalny kandydat nadaje się do pracy, a przede wszystkim:
1. Czy jego oczekiwania odnoście zapłaty nie są zbyt wysokie - czy Silverfishowi opłaca się zatrudnić Jana, wiedząc, że musi zapłacić podobną stawkę 6ciu innym osobom (korbowy, aktorzy itp.) oraz wydać miesięcznie około 30 dolarów na dekoracje itp.? Sam chciałby zarobić więcej niż pracownik, którego opłaca.
2. Czy kandydat nie jest zbyt młody (czy ma więcej niż 30lat)?
3. Ile ma lat doświadczenia w byciu Reży Serem (jeśli więcej niż 5, może się nada)?
4. Pod jakim numerem należy go szukać, jeśli zajdzie potrzeba?
Silverfish jest także ciekawy….
5. Który jest obecnie rok w Świecie Kuli (wg Jana)?
6. Który z trzech mężczyzn z rodziny Kowalskich (dziadek Jana, ojciec Jana czy Jan) był najmłodszy, zostając ojcem swojego najstarszego syna?
7. Czy podczas rozmowy Jan mówił tylko prawdę? Jeśli skłamał, to kiedy?
Ponizej pierwsza strona CV:
- Załączniki
-

- CV Jana.jpg (26.37 KiB) Przeglądane 60 razy