Forum powitalne

Za poźno na dzień dobry a mówinie "dobra-noc" mija się z cel

Napisz parę słów o sobie i o tym jak tu trafiłeś/aś

Za poźno na dzień dobry a mówinie "dobra-noc" mija się z cel

Postprzez Ofiara » 1 sie 2011, o 01:01

Tam pisało że trzeba opowiedzieć jak się tu trafiło to ja opowiem...

NA początku był generalnie chaos. Ale to już wiecie, nie ma sensu pisać poraz wtóry.

Potem powstały komputery i w 97(?) tibia, ta klątwa zabrała mi kilka/set dni mojego życia ale zapoczątkowała (bądź co bądź w parze z Przyjacielem) miłość do gier RPG. I tak się toczyłem w świat fantasy.

Miałem i tyle szczęścia że kolejny z bliskich mi bardziej czy mniej ludzi wręczył mi w ręce "Eragona", to pierwsza z książek Fantasy która mnie pochłonęła (Dodam tylko że przed nią gustowałem raczej w powieściach autorów grozy: Koontz, Masterton)

Tak czy inaczej jakoś się stało że znalazłem się w bibliotece, szukając najgrubszych książek (z powodu takiego że nienawidzę częstych zmian postaci. Jeśli zagłębiam się w książkę to przyjmuje ją całą, zapoznaję się z bohaterami, z światem, ich cześć zostaje we mnie, i tak trudno się z nimi rozstać kiedy nadchodzi koniec książki) tak też odrzucając kolejne kopie gwiezdnych wojen, wpadł mi w ręce "Lups", cóż Pratchett myślałem, kojarzył mi się z Nim dwie rzeczy "człowiek człowiekowi wilkiem, a zombie zombie zombie" oraz "Mort" Książka której niestety nie doczytałem bo nieszczególnie trafiła w moje gusta, poza tym okres nie był sprzyjający i czasu za mało.
Już miałem odkładać książkę ale do tego trzeba było odwrócić książkę tyłem, to tez mimowolnie spojrzałem na opis "trole złapały w zasadzkę krasnoludów a krasnoludy złapały w zasadzkę trolle"? moment o czytaniu dziecku? To to pomyślałem po tym całym strachu i nudnych wojnach w kosmosie przyda się trochę śmiechu. I tak było w istocie. Czekanie w kolejce do lekarze wypełniała już nie złość a szczery śmiech!

Ale wszystko co dobre szybko się kończy wspomniałem o tej damie najbliższej mojemu sercu, okazało się że też tą książkę czytała! I miała dla mnie złe wieści - właśnie przeczytałem obecnie ostatnią cześć sagi, Ona dalej nie czytała, ale mnie tak ciężko się rozstać z Sam Vimes`em, Marchewą, Sally i wilkołakami.
Ale z drugiej strony jeśli czytać o czymś co już wiem, co prawda rozmowy troli zapewne nie będą mniej zabawne ale fabuła już w wielu faktach może być rozstrzygnięta.

I szukając w internecie odpowiedzi zaszedłem "aż" tutaj, to dla mnie zbawienie! Mogę spytać fachowców o rade,

Czytać dalej czy rozpocząć raczej inną sagę?

Uprzedzając kolejne pytania :P

Są wakacje, otóż... nie robię nic a nic poza czytaniem i wyrafinowanym lenieniem się :P
Ofiara
Student Magii

Reputacja: 6

Reklama

Re: Za poźno na dzień dobry a mówinie "dobra-noc" mija się z

Postprzez Kinga » 1 sie 2011, o 01:22

Witam.

Regulamin - tak, ścieżka kasztana - nie. Tyle tytułem wstępu.

A lenić się to ja też lubię, ale tego Twojego lenienia się po Twoim poście nie widać ;)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Motopompa » 1 sie 2011, o 07:48

Cześć.
Ścieżkę kasztana wytrwali poszukujący mogą znaleźć na śmietniku. Ale widzę, że chyba ci nie grozi :)

Świat Dysku to na tyle długa saga (chociaż i tak za krótka. Jak zawsze), że nie masz co się martwić o znikające (zbyt często) postacie. Sugerowałbym czytanie w kolejności wydania - Mnie tak na tym forum poradzono i szczerze jestem za to wdzięczny poradzającym. Później możesz przeczytać jeszcze raz cyklami (Szczególnie serię o Straży, jej kolejne części są dość mocno, jak na ŚD, powiązane ze sobą. Próbowałem też czytać kolejno całą serię o wiedźmach ale się nią przesyciłem przy czwartej książce.)

Wczesne książki dość wyraźnie różnią się od późniejszych i znam ludzi (no dobra, jedna osobę. Ale pewnie jest ich więcej), którym nowsze/starsze się nie podobają. Także, gdyby taki "Kolor Magii" czy wiedźmy w "Trzech Wiedźmach" nie przypadły ci do gustu, sprawdź czy tak samo będzie przy książkach wydanych naście lat później ;) (Ale ja i tak nie rozumiem jak mogą się komuś nie podobać. Tak, tak wież że gusta są różne itd... Ale non fallusnie rozumiem.)

Dżon, dzięki za określenie non fallus. Wspaniałe!
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1260

Postprzez tygrysex » 1 sie 2011, o 08:17

Witam, witam... wchodzisz na forum Pratchettowe i jeszcze pytasz czy czytac?! ;)
"A czym byliby ludzie bez miłości?
GINĄCYM GATUNKIEM, odparł Śmierć..."
tygrysex
Mag I stopnia

Reputacja: 115

Postprzez Elencza » 1 sie 2011, o 09:19

Witaj na forum, ja też zaczęłam od części o Straży, od jednej ze srodkowych części i wcale nie przeszkadzał mi powrót do dział wcześniejszych. Spokojnie możesz czytać :)
"Po prawej z głośnym wrzaskiem zawodu pękła cienka bariera pomiędzy namiętnym kochankiem, a kandydatem na świeżo upieczonego (za jakieś 9 miesięcy) ojca." M.Sobczak
Elencza żeńska
Mag IV stopnia

Reputacja: 288

Postprzez tter282 » 1 sie 2011, o 09:48

Czytać, czytać,. czytać. W kolejności koniecznie.
Dumaj dumaj, carom nie budiesz...
tter282 męska
Anghammarad

Reputacja: 262

Postprzez Ofiara » 1 sie 2011, o 10:01

Nie, nie, nie! tu nie o takie lenistwo chodzi!
Lenistwo natury egzystencjalnej! Zdrowy wypoczynek. Chillout ;)

hm.. coś jak ze "star wars"?
tylko czy na stronie głównej są one poukładane w należyty sposób?
a, i nie uważacie że podział na sagi także by się przydał?:P
a i coś.... Ale nie od tego inne tematy są, tam napisze, potem, teraz po prezent dla kumpla trzeba lecieć :P Urodziny dziś a ja prezentu jeszcze nie mam (Dziwne, że też w wakacje to weekend jest najgorszym okresem tygodnia, no... chyba że ktoś nie leni się jak ja! :P)

Nie, nie nie, nie nie!
Nie pytam czy czytać tylko co czytać!
Proszę mnie przecież tutaj w tym miejscu nie łapać za słówka :P

Tter282. Ale alfabetycznie, według dat powstawania czy sagami?:P
Ja wiem że teraz ja łapie za słówka ale bądź co bądź kolejności wiele jest :P
Ofiara
Student Magii

Postprzez Kinga » 1 sie 2011, o 10:11

Według dat powstania najlepiej :) wtedy żadna seria się nie przeje, a będzie łatwiej i szybciej wybrać najciekawszą dla Ciebie :)
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez szpaq » 1 sie 2011, o 10:21

no siema, skąd mieszkasz i gdzie się uczysz? :)
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Dicey Reilly » 1 sie 2011, o 10:37

Hello there! :D

Pozwól że zareklamuję tekst Corvusa o podziale powieści Pratchetta: http://www.pratchett.pl/16,jak-zaczac-s ... ettem.html i bardziej obrazkową rozpiskę: http://www.pratchett.pl/porzadek-czytan ... dysku.html. Smacznego ;)
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Postprzez grace » 1 sie 2011, o 12:01

Witaj,

to jeszcze za Dicey dopiszę, że chronologicznie całość jest też tu: http://www.pratchett.pl/ksiazki.html

No i najważniejsze: baw się tu dobrze ;)
inkwizycja i ciotka cierpienia zawsze straszą ale to raczej taka inicjacja ;)

Jeśli masz jakiekolwiek problemy, wątpliwości, pytania co do działania forum, tego co gdzie jest i co z tym zrobić - pisz do mnie śmiało ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez Marcel » 1 sie 2011, o 12:04

Dżem dobry!
Studentów można kochać lub nienawidzić, ale nie wolno ich bić po głowie łopatą.

Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? — Albert Einstein
Czyste biurko, czysty umysł. - Mustrum Ridcully
Marcel męska
Mag I stopnia

Reputacja: 241

Postprzez Nobby Nobs » 1 sie 2011, o 12:15

Yo! ;)
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska

Reputacja: 1025

Postprzez Ofiara » 1 sie 2011, o 12:40

szpaq napisał(a):no siema, skąd mieszkasz i gdzie się uczysz? :)

NIEWOLNO! mam ciebie nie uczyła że nie wolno się mówić takich rzeczy nieznajomym?!
Górny Śląsk, Gastronomik w Bytomiu - Nigdy nie słuchałem mamy...

Dicey Reilly napisał(a):Hello there! :D

Pozwól że zareklamuję tekst Corvusa o podziale powieści Pratchetta: http://www.pratchett.pl/16,jak-zaczac-s ... ettem.html i bardziej obrazkową rozpiskę: http://www.pratchett.pl/porzadek-czytan ... dysku.html. Smacznego ;)

O no widzisz! to się przyda! Dziękuje ;)

Ale apropo reklamy to ja też zareklamuje sam siebie tak zuchwale! i tak... zabrakło mi tego słowa.... ;/
W każdym razie...
http://by-ofiaraagrafki.blogspot.com/

Marcel napisał(a):Dżem dobry!

Z przyczyn obiektywnych wole marmoladę... Wiesz jest na tyle dobrze przerobiona że nic tam nie pływa, nie wygląda co najmniej... niesmacznie...
Wiesz jeśli uczysz się w gastronomiku i dowiadujesz się czym mogą być potencjalne skórki wiśni... Wolisz na to bynajmniej nie patrzeć :P

Nobby Nobs napisał(a):Yo! ;)

Nick coś mówi o Tobie więcej?:> :P
Ofiara
Student Magii

Postprzez Nobby Nobs » 1 sie 2011, o 14:00

Ofiara napisał(a):Nick coś mówi o Tobie więcej?:>

Nie martw się, używam mydła
– Leżymy w rynsztoku, Nobby – jęknął. – Ooo!
– Wszyscy leżymy w rynsztoku, Fred. Ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy...
Nobby Nobs żeńska

Reputacja: 1025

Następna strona

Powrót do Forum powitalne

Przed nimi stanął ogromny, wrzeszczący obłąkańczo Evans Pasiasty, prowokator marnie podrabianych usprawiedliwień od matki, entuzjasta długich przebieżek w deszczu, promotor wspólnych pryszniców jako lekarstwa na młodzieńczą nieśmiałość oraz ten, który - kiedy ktoś zapomniał właściwego stroju - zmuszał go, by GRAĆ W MAJTKACH!

Niewidoczni Akademicy, dodał(a) grace