Forum powitalne

Cześć.

Napisz parę słów o sobie i o tym jak tu trafiłeś/aś

Cześć.

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 13:22

Witam wszystkich.
Odwiedzam tą stronę bardzo często jednak nigdy nie wpadłem na pomysł aby się zarejestrować na forum.

Przeczytałem wszystkie książki Terryego Pratchetta kilkakrotnie poza Naukami. Wrócę kiedyś do nich jednak brak fabuły mi trochę doskwierał. Przeczytam je pewnie gdy już wszystkie inne będę znał na pomoc.

Mam też prośbę/pytanie.

Czy ktoś pamięta w której książce jest cytat o filozofach i ich ogólnej nieprzydatności, i o tym że jednak raz na tysiąc pomysłów wpadną na coś tak zaskakującego jak umieszczenie ogromnego zwierciadła na szczycie wieży by oślepić nadpływająca armię?
Nie mogę tego znaleźć a pisze magisterkę z Pratchetta miedzy innymi i potrzebuję ten cytat. Tylko w której książce. Mam na półce wszystkie znajdę sobie stronę itd.
Będę bardzo wdzięczny :)
Seh
Student Magii

Reputacja: 3

Reklama

Re: Cześć.

Postprzez Anima Vilis » 13 maja 2011, o 13:34

Cytatu nie kojarzę ale witam serdecznie. Pisz dużo, często i miłego spamowania. Powiedz jeszcze skąd jesteś, co studiujesz i czego słuchasz ;)

pierwsza!
Obrazek
szukam w życiu odrobiny magii-szczegółów drobnych jak kwiaty konwalii
Dźwięk w ołowianej tubie rozchodzi się lepiej niż w wielorybie. Prawda Motopompa? Motopompa, powiedz im że to prawda..
Anima Vilis żeńska
królowa elfów

Reputacja: 801

Postprzez tamarynda » 13 maja 2011, o 13:41

Cześć! Ja niestety Ci nie pomogę, bo dopiero zaczynam przygodę z Pratchettem, ale jestem pewna, że niebawem odpowiedź dostaniesz... tu są prawdziwi znawcy. ;)
tamarynda żeńska
Student Magii

Reputacja: 30

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 13:42

Jestem z pod Poznania. Studiuje komunikację społeczną na UAM. Słucham wszystkiego w tym momencie Kultu:)
Kurde ten cytat był gdzieś na sto procent ja go wczoraj czytałem i nie pamiętam w której książce.

Aaaa jestem gorszy niż Rincewind? Jezu :D
Seh
Student Magii

Postprzez Aiyanna » 13 maja 2011, o 13:49

Cześć :D Cytatu też niestety nie kojarzę więc nie pomogę ale podejrzewam, że tutejsza Stara Gwardia szybko da Ci odpowiedź :)
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jeżeli jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza! made by Toroj
Aiyanna żeńska
Mag III stopnia

Reputacja: 381

Postprzez Kinga » 13 maja 2011, o 13:52

Witam.

To się skleroza nazywa ;P żeby nie pamiętać co się ostatnio czytało ;P

Napisz kilka postów to przestaniesz być gorszy niż Rincewind. Tylko strzeż się przy tym ścieżki kasztana (jeżeli chcesz się dowiedzieć na czym owa ścieżka polega, polecam przejrzeć śmietnik...).
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 13:56

No właśnie skleroza. Przeczytałem za dużo ostatni tydzień i mi się miesza we łbie. Dosłownie wczoraj to czytałem i się śmiałem znowu :D

Kasztana ścieżka mówisz... Ok pogrzebie w śmieciach :D:D:D
Seh
Student Magii

Postprzez Kinga » 13 maja 2011, o 14:00

To było w Pomniejszych Bóstwach, wg pdfa którego posiadam to jest 65 strona ze 160, nie jestem w stanie sprawdzić w książce bo jest jakieś 220km ode mnie...
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 14:04

100 razy dziękuję.
Wczoraj pisałem o Pomniejszych Bóstwach. Dzięki, dzięki. Napisałaś mi własnie pół strony :) :) :)
Seh
Student Magii

Postprzez Kinga » 13 maja 2011, o 14:10

Jak skończysz pisać, to może niektóre fragmenty chciałbyś udostępnić jako arty na głównej?
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 14:13

Mogę. Tylko wiesz jak to jest z pracą magisterska. Piszesz nie żeby wyczerpać temat tylko oddać na czas i się obronić, więc nie wiem czy ta moja praca mgr ma jakiś ogólny sens.

Temat mam:
Wpływ filozofii na fantastykę, oraz jej gatunki na przykładzie wybranych książek Stanisława Lema i Terryego Pratchetta.

Mogę całą udostępnić jeśli napiszę i się obronię.
Seh
Student Magii

Postprzez Kinga » 13 maja 2011, o 14:22

Pewnie coś będzie się dało wybrać :)

Nie wiem jak jest z pracą magisterską, na razie czeka mnie projekt inżynierski...
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Postprzez Seh » 13 maja 2011, o 14:32

Zobaczymy.
Ogólnie napisałem co do prac lic/mag/inż. W pewnym momencie masz gdzieś co tam jest byle zapełnić strony i oddać.

Musze się wylogować bo już zagadki rozwiązuje od 40 minut a mam pisać :D
Seh
Student Magii

Postprzez szpaq » 13 maja 2011, o 15:14

cześć.
Jeśli ktoś śpiewa przy goleniu, wariatem nie jest. A jeśli stepuje?
A. Ziemiański

3... 2... 1... Klimat!!!
szpaq męska
Steve Jobs

Reputacja: 755

Postprzez Marek_Sobczak » 13 maja 2011, o 15:17

Witam. STOP. Serdecznie. STOP. Miłego ze mną obcowania STOP.
Albo w pasiece do ula się spowiadał
A pszczoły miód na serce mu lały...
Marek_Sobczak męska
Dyżurny Klasowy

Reputacja: 2854

Następna strona

Powrót do Forum powitalne

Nie można ufać bogom voodoo. Nie ufaj bogu, który cały czas się uśmiecha i nosi cylinder, oto moje motto.

Kosiarz, dodał(a) Marek_Sobczak