Forum powitalne

Witam serdecznie

Napisz parę słów o sobie i o tym jak tu trafiłeś/aś

Witam serdecznie

Postprzez Dicey Reilly » 17 wrz 2010, o 13:49

Kłaniam się uniżenie, wycieram kurz z czoła i witam.
Jestem z obfitującej w niezbadane dżungle południowej Lubelszczyzny i studiuję w Gdańsku skandywanistykę. Już za kilkadziesiąt dni stuknie mi dwudziestka, niepierwsze zero w mojej karierze jako żyjący człowiek, mówiąc (czy też pisząc) szczerze. Jaśnie Pratchett’owe Forum odkryłam po natrafieniu na quiz, który uświadomił mi, że mam w sobie Nianię Ogg niemal w 74%, co było miłą niespodzianką.
Dzięki Temu Niepowtarzalnemu Czemuś Co W Sobie Ma, sir Pratchett mieszka w najcieplejszym fragmencie mojego serca już od kilku dobrych lat. Na jego nieszczęście nie jest to duże miejsce, dlatego też musi toczyć bój o przestrzeń z J.R.R. Tolkienem, Neillem Gaimanem, Monty Pythonem, Led Zeppelin, muzyką irlandzką i pomarańczami. Do przeczytania zostały mi jeszcze cztery, pięć dyskowych powieści ale jak dotąd największa sympatią darzę „Maskaradę”, „Kosiarza” i „Straż nocną”.
Szczerze wierzę (i rozdaję nawet ulotki), że słowo „Zależy…” może być właściwym początkiem odpowiedzi na każde pytanie. Jak na razie nie spotkałam innych wyznawców tej wiary ale życie jeszcze przede mną :)
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska
Kierownik studiów nieokreślonych

Reputacja: 773

Reklama

Re: Witam serdecznie

Postprzez Kinga » 17 wrz 2010, o 15:20

Witam.
(...) jeśli nie wiemy, skąd przychodzimy, to nie wiemy, gdzie jesteśmy, a jeśli nie wiemy, gdzie jesteśmy, to nie wiemy, dokąd zmierzamy.A jeśli ktoś nie wie, dokąd zmierza, to prawdopodobnie zmierza w złym kierunku.
Kinga żeńska
ciotka cierpienia

Reputacja: 1814

Postprzez Utis » 17 wrz 2010, o 16:00

Witaj, nowa forumowiczko! Baw się tu dobrze, udzielaj się i dyskutuj.

Dicey Reilly napisał(a):Jestem z obfitującej w niezbadane dżungle południowej Lubelszczyzny

Dżungli zwanych czasem lasami Roztocza? Też stąd jestem.
Utis
Mag II stopnia

Reputacja: 116

Postprzez ratharienn » 17 wrz 2010, o 16:56

Witam serdecznie!
Dicey Reilly napisał(a):Na jego nieszczęście nie jest to duże miejsce,

Lepiej, by było nieduże, niż by go w ogóle miało nie być, prawda? ;)
"And you? What's your story, bastard?"
"Ask me nicely and maybe I'll tell you."
ratharienn żeńska

Reputacja: 917

Postprzez Dicey Reilly » 17 wrz 2010, o 18:07

Zgadzam się Tobą całkowicie, ratharienn.

Utis napisał(a):Dżungli zwanych czasem lasami Roztocza? Też stąd jestem.

O jak miło! Jakoś w przeszłości nie miałam farta i nie znalazłam wśród znajomych nikogo, kto kochałby Pratchetta, chociaż kilka osób kojarzyło wyłącznie nazwisko. Mam nadzieję że to tylko mój pech:)
Obrazek
Skład: 75%Marchewy, 75%Bibliotekarza, 74%Niani Ogg, 64%Rincewinda, 63%Śmierci i 60%Vimesa.
Dicey Reilly żeńska

Postprzez Motopompa » 17 wrz 2010, o 18:58

Witaj!
Pewno, ze pech. Najlepszą metodą na znalezienie Pratchettomaniaków jest chodzenie z książką mistrza na widoku :D
Zostań na dłużej :)
Nie wiem co by tu napisać mądrego, więc wstawiam żółwia Janusza. ______________
ಠ_ಠ+++Błąd: brak sera+++
Obrazek
‘‘And don’t try to act like a Human, because Fairies are much, much cooler!’’
Motopompa męska
Kwestor

Reputacja: 1260

Postprzez Corvus26 » 17 wrz 2010, o 19:25

Witaj :)
Bardzo dobrze się składa, że studiujesz skandynawistykę bo od dawna mamy taki spór z współlokatorem. Czy mogłabyś go rozstrzygnąć i odpowiedzieć na pytanie czy Finlandia należy do Skandynawii?
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez grace » 17 wrz 2010, o 21:56

Witaj, pisz dużo i czuj się u nas dobrze.
Część stałych bywalców gdzieś aktualnie zniknęła, może jeszcze wrócą, to może na ten czas, dasz nam coś tu do poczytania ;)
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez 4jola » 17 wrz 2010, o 22:07

Matko Bosko,tylko żebyś nie wystraszyła się wylewności Kingi.Spokojnie,ona tak ma. ;)
Witaj nam,witaj,
o wszystko pytaj.
Czuj się tu świetnie
aż Cię Inkwizycja nie zetnie!

Ta daam!I tym optymistycznym akcentem mogłam Cię wystraszyć bardziej niż Kinga.To był jednorazowy wybuch "natchnienia typu częstochowskiego".Aj promys.
"My , z matką twoją , rasizmowi mówimy twarde i zdecydowane: raczej nie !"

Growing old is inevitable,growing up is optional.
4jola
Pani Palm

Reputacja: 561

Postprzez Dicey Reilly » 17 wrz 2010, o 22:24

Corvus26 napisał(a):Czy mogłabyś go rozstrzygnąć i odpowiedzieć na pytanie czy Finlandia należy do Skandynawii?

Heh, jedna z pierwszych kwestii poruszanych przez wykładowców:) Pod względem geograficznym można zaliczyć ją do Skandynawii - ten sam półwysep w końcu. Historycznie losy Finlandii także stykają się ze Skandynawią - głównie ze Szwecją, której była częścią aż do początku XIX wieku. Przez kolejne ok. 100 lat była częścią Rosji. Z punktu widzenia kultury, znaczna większość mądrych ludzi jest zgodna: Finlandia i Skandynawia to dwie inne pary kaloszy. Chociaż kultura Szwecji miała duży wpływ na ówczesnych Finów, nie doszło do kompletnego "zeszwedzczenia", częściowo przez wrodzoną zadziorność Finów, częściowo przez wydarcie Szwedom Finlandii przez Rosjan. W epoce romantyzmu dochodzi do przełomów m. in.: zostaje spisana Kalevala (czysto fińska mitologia, przekazywana dotąd w formie ustnej), A. Kivi pisze pierwszą fińskojęzyczną powieść "Siedmiu braci", powstają różne formacje narodowościowe i narodowowyzwoleńcze tj. filomaci, filareci itp. W 1917 powstaje samodzielne państwo Finlandia. Język fiński ma mało wspólnego nawet ze szwedzkim: ponad 100 lat i wpływ Rosji zrobiło swoje, choć jest sporo zapożyczeń. Sami Finowie nie czują się Skandynawami, po prostu Finami - tu wpływ może mieć odzwajemniona z resztą niechęć do Szwedów, wśród których starsze roczniki uważają Finlandię za utraconą cz. Szwecji.
Mam nadzieję, że nie przedstawiłam tego zbyt zagmatwanie.
Obrazek
Dicey Reilly żeńska

Postprzez Corvus26 » 17 wrz 2010, o 22:34

Dzięki, mnie bardzo satysfakcjonuje taka odpowiedź bo potwierdza moje racje. Czuje że jak pokaże twoją odpowiedź współlokatorowi to też będzie uważał że potwierdziłaś jego zdanie ale ja już się czuję moralnym zwycięzcą :)
Gwoli wyjaśnienia ja byłem przeciwko przynależności Finlandii do Skandynawii ;)
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

— Albert Einstein
Corvus26 męska
Mag IV stopnia

Reputacja: 290

Postprzez Sacharissa » 17 wrz 2010, o 23:47

Witamy serdecznie! Baw się dobrze i zostań na dłużej :)
Well, I woke up this morning
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near.
Sacharissa żeńska
Mag II stopnia

Reputacja: 27

Postprzez grace » 18 wrz 2010, o 10:33

Corvus, powinieneś jej punkt dać za takie wykorzystywanie się do celów prywatnych ;P
kliknij tu >Obrazek< i tu >Obrazek
Polecam też magiczny sklepik: Kuglarstwo.pl
grace żeńska
Kelda

Reputacja: 2305

Postprzez LeslawQ » 18 wrz 2010, o 12:10

Witaj!Mam nadzieję, że zostaniesz tu dłużej niż reszta nowszych userów(No co? trochę tu już siedzę:P).
Obrazek
LeslawQ
Mag I stopnia

Reputacja: 24

Postprzez Dicey Reilly » 18 wrz 2010, o 15:31

Nie ma obawy:) Co do wykorzystywania: była do pomoc obustronna - z zadowoleniem uświadomiłam sobie, ile pamiętam z zajęć:)
Obrazek
Dicey Reilly żeńska

Następna strona

Powrót do Forum powitalne

WIDZIAŁEM NIESKOŃCZONE, wyznał przybysz. NIC SPECJALNEGO

Muzyka duszy, dodał(a) grace